Elsüllyedését az erős szélvihar okozta

A yukoni szellemhajón megállt az idő

Az A. J. Goddard, aranyláz-korabeli gőzhajó roncsa rendívül jó állapotban került elő 2008 nyarán; elsüllyedését minden bizonnyal az októberi erős szélvihar okozta.

2010.11.12 14:45mult-kor.hu

John Pollack, a projekt vezetője szerint ilyen jó állapotban még nem került elő hajóroncs ezen a területen. A feltárás során a legénység öt tagjának csizmáit is megtalálták, amiket valószínűleg a nagy sietség közben dobtak le magukról menekülés közben.

Még szinte égetlen fa volt a tűzhelyben, a csészék pedig össze-vissza hevertek a földön. Látszik, hogy az utolsó pillanatban még le akarták vágni a vontatott uszályt a hajó hátuljáról, ám a beömlő víztömeg hirtelen lehúzta a hajót a mélybe, három ember fulladását okozva.

A nagy szélben széttört az irányítófülke, de az alatta lévő részt szinte sértetlen állapotban találták meg. A szénnel tüzelt vaskazán kovácsműhelyként is szolgált: vagy szerszámokat készítettek, vagy pedig egyéb felszereléseket.

Pollack ebből arra következtet, hogy a legénység igen önellátó lehetett: „ha valami tönkrement, nekik kellett rendbehozniuk”.

Az 1800-as évek végén, a gazdaság rossz helyzete miatt emberek ezrei özönlötték el Kanada belső részét, hogy aranyat keressenek a Yukon kietlen vidékén.

Az A. J. Goddard gőzhajó a Klondike-aranyláz idején vontatott bárkákat a közeli tavakon és folyókon. Miután a félig elkészült hajó elhagyta San Franciscót, északra, Alaszkába került. Itt rakták össze teljesen, majd innen húzták le a völgybe.

A kegyetlen viharok több hajóval is végeztek az aranyláz idején, legalább 25 farlapátkerekes hajónak veszett nyoma néhány év alatt.

Ha ugyanis egy ilyen októberi viharos szél elérte a gőzöst, az biztos megsemmisült, és a gyapjúöltözékű legénység sem élhette túl a fagyos vizet. Nem sokkal a hajótörés után egy prémvadász kimentett két félig összefagyott férfit a roncsok közül, de a kapitány holtteste csak 1902-ben került elő.

A hajón szolgáló többi férfi földi maradványait azonban sohasem találták meg. Pollack és csapata először 2008 júniusában fogott radarjelet az elsüllyedt roncstól, de nem volt elég idejük pontosan bemérni azt.

Doug Davidge – aki már több mint 20 éve kereste az A. J. Goddardot – egy hónappal később visszatért a környékre és egyből megtalálta a szellemhajót.

„Egyszer csak csörgött a telefonom - emlékezett vissza a projekt vezetője - Davidge szólt bele és csak annyit mondott: John, megtaláltam!”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.