Siessen, aki látni akarja az Arany lovagot!

Már csak vasárnapig látható a festmény

Már csak vasárnapig látható Gustav Klimt Arany lovag című festménye a Szépművészeti Múzeum Nuda veritas - Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei című tárlatán.

2010.11.09 18:15MTI
Gustav Klimt : Arany lovag

A múzeum közleménye szerint a híres Klimt-festmény azért nem maradhat a kiállítás végéig, január 9-ig Budapesten, mert a kölcsönző japán múzeum egy közeljövőben nyíló időszaki tárlatán szerepel majd.

Az Arany lovag, más néven Az élet küzdelem című festmény Klimt gazdag aranyhasználattal jellemzett, úgynevezett "arany korszakának" első műve volt.

Az osztrák festő egyik főműveként számon tartott, a művészet szabadságát hirdető metaforikus festmény 1903-ban készült és csak ritkán látható európai kiállításokon.

A bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszának kiemelkedő alkotásait bemutató budapesti tárlaton nagyrészt rajzokat és sokszorosított grafikákat láthat a nagyközönség.

A csaknem 200 művet felvonultató kiállítás törzsanyagát a bécsi Albertinából érkezett művek adják, amelyek osztrák, svájci, amerikai és japán köz- és magángyűjtemények további rajzaival és néhány kiemelkedő festménnyel egészülnek ki.

A kiállításon a látogatók a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alkotásaival is találkozhatnak: részben a Secession tagjainak, részben pedig azoknak a külföldi kortárs művészeknek a munkáival, akik egykor nagy hatást gyakoroltak bécsi kollégáikra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.