Becsült ára maximálisan 1,9 milliárd forint

Árverésen a rekordösszegű Schiele-festmény

A Körmenet című kép becsült ára maximálisan 1,9 milliárd forint, ilyen értékű műtárgyat Ausztriában eddig még sosem értékesítettek

2010.11.03 17:15MTI

Kalapács alá kerül Egon Schiele egyik nagyméretű olajfestménye a bécsi Im Kinsky aukciósházban.

Az 1911-ből származó Prozession -Körmenet- című kép becsült ára 3,5-7 millió euró, azaz 949 millió - 1,9 milliárd forint között mozog.

A végső ár felülmúlhatja II. Frans Francken Az erények és a bűnök között választásra kényszerülő ember című festményének értékét, amely áprilisban 7,02 millió euróért, azaz 1,85 milliárd forintért cserélt gazdát a Dorotheum aukcióján.

Ez volt eddig a legmagasabb ár, amelyet egy műtárgy valaha Ausztriában árverésen elért.

Egon Schiele, Körmenet, 1911

A november 9-én kalapács alá kerülő kép Schiele egyméter magas, négyzetalakú festménye, amely feltehetően 1911-ben Cesky Krumlovban készült, jelenleg pedig egy amerikai gyűjtő tulajdonában van.

A kép három különböző életkorú nőt ábrázol - a halvány arcú leánytól a meggörnyedt, agg asszonyig.

A kép Schiele harmadik olajfestménye, amelyet az elmúlt években az Im Kinskyben elárvereznek. Az 1917-ből származó Mddchen -Kislány- című festményt 1998-ban akkori rekordáron, 3,56 millió euróért, azaz 965,09 millió forintért adták el. 2005-ben a Cesky Krumlov-i városkép című festmény 1,233 millió euróért, vagyis 334,2 millió forintért cserélt gazdát.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.