Fergeteges programok az idei Tavaszi Fesztiválon

Jazz és világzene reneszánsz módra a Pécsi Tavaszi Fesztiválon

Pécsett az idei Tavaszi Fesztivál több programjával kapcsolódik a 2008-as Reneszánsz Évhez. A produkciók érdekessége, hogy nem régizenei koncerteken jelenítik meg a reneszánsz kultúrát, hanem napjaink korszerű zenei műfajaiba integrálva dolgozzák fel korabeli szerzők műveit, s éneklik meg a korszak mitikus személyiségeit.

2008.03.10 16:54ma.hu

Az első reneszánsz évbe illeszkedő koncerten a korabeli komolyzene és a jazz találkozásának lehetünk tanúi. Március 18-án a ZeneParkban a Balázs Elemér Group és a Voces4 Ensemble előadásában "A reneszánsztól a jazzig" címmel hallgathatjuk meg Orlando di Lasso művének, a Responsoria pro Triduo Sacro c. szerzeménynek a jazz-feldolgozását.

A kísérlet nem újdonság, hiszen többen, többféleképp megpróbálták már korszerűsíteni, mintegy megszelídíteni az úgynevezett régizenét. Az efféle modernizációkból gyakran hiányzó magától értetődőség, valamint a zenei alázat azonban megkülönbözteti a Balázs Elemér Group hasonló próbálkozását az eddigiektől. Balázs Elemérék és a Voces4 nem tesznek erőszakot az eredeti darabon, hanem újragondolják azt, s ihletet merítenek belőle - egymás mellé állítják a régit a származtatottal. Ekképp érdekes párhuzamok és tükröződések jelennek meg, minőségileg szórakoztatva mind a reneszánsz zene, mind a jazz híveit.

A reneszánsz kultúra a világzene izgalmas nyelezetén is mgelevenedik Kiss Ferenc produkciójában, aki nem kisebb neveket nyert meg maga mellé előadónak, mint Szvorák Kati, Bognár Szilvia, az Etnofon, a Vujicsics, a Zurgó és a Musica Historica tagjai. A Hunyadiak emlékére, "Királyok, szentek, vitézek" címmel összeállított koncert a magyarok históriájának dicsőséges korszakát idézi, a fennmaradt históriás énekek, legendák, mesék, adomák és más folklóralkotások feldolgozásával.

Olyan folklórdarabok épülnek be Kiss Ferenc szerzeményébe, amelyek az ikonokká szentült Hunyadiak tetteit a népi szürrealizmus gyönyörű képeiben elevenítik fel. A március 20-án, a ZeneParkban hallható kétrészes mű méltó módon állít emléket történelmi hőseink hírnevének, Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulóján.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.