75 éves a My Fair Lady sztárja.

Születésnapot ünnepel Julie Andrews

Októberben ünnepli 75. születésnapját az Oscar-díjas színésznő, aki olyan szerepek tudhat maga mögött, mint a Mary Poppins, Viktor/Viktória címszerepe és Eliza a My Fair Lady sztárja.

2010.09.30 13:15MTI

Október 1-jén lesz hetvenöt éves Julie Andrews Oscar-díjas színésznő, a Mary Poppins és A muzsika hangjai című filmek sztárja.

Julia Elizabeth Vells néven látta meg a napvilágot. Szülei korán elváltak, kiskora nélkülözések közepette telt - azt csak felnőttként tudta meg, hogy nem is anyja első férje volt az igazi apja.

A nyomorból négy oktávnyi, ragyogóan szép hangja emelte ki: tizenhárom évesen már a királyi család előtt mutatkozott be, s gyorsan népszerű gyermeksztár lett Angliában.

Még húszéves sem volt, amikor a Broadway színpadán is felléphetett, s 1956-ban hatalmas sikerrel mutatkozott be a My Fair Lady Elizájaként.

Ezért is utasította vissza először, amikor Walt Disney 1963-ban megkereste a nagysikerű gyermekkönyvből készülő Mary Poppins című musical címszerepével: biztosra vette ugyanis, hogy a My Fair Lady filmváltozatában csakis ő lehet Eliza.

Csalódása határtalan volt, amikor kiderült, hogy a producer Jack Warner az ismeretlen angol kezdő helyett a biztos kasszasiker Audrey Hepburnt választotta - aki ráadásul énekelni sem tudott.

A sors aztán kárpótolta: a Mary Poppins meghozta számára a világhírt és 1964-ben a legjobb női főszereplő Oscar-díját is, ráadásul Hepburn még a jelöltek között sem volt.

Andrews mindenesetre nem mulasztotta el, hogy az Oscart átvéve ne mondjon köszönetet "egy embernek, aki csodálatos filmet csinált és aki mindezt lehetővé tette számomra - Jack Warnernek"... 1965-ben ismét nevelőnőt játszott, ezúttal A muzsika hangja című, öt Oscar-díjat besöprő musicalben.

A hatvanas évek végén karrierje csúcsán állt, a legkeresettebb és a legjobban kereső csillagok egyike volt Hollywoodban.

A legkönnyebben 1969-ben folyt be pénz a számlájára: az MGM stúdió visszalépett egy filmjétől, de ő pereskedett és megkapta a neki járó másfél millió dolláros gázsit.

A hetvenes években jobbára nagysikerű tévéműsorokban szerepelt, s csak 1982-ben tért vissza diadalmasan a Viktor/Viktória kettős címszerepében, jutalma újabb Oscar-jelölés lett. 1997-ben torkában cisztát találtak, amelyet eltávolítottak ugyan, de hangja odalett.

A műhiba miatt (a lapok szerint) 30 millió dollárt kapott kártérítésként, de pszichiátriai klinikán is kezelték, mígnem megbékélt a ténnyel: soha többé nem énekelhet.

Aztán mégsem így lett: elvállalta a nagysikerű Neveletlen hercegnő egyik főszerepét, majd a folytatást is, s ebben majdnem tíz év után ismét dalra fakadt, sőt két éve turnéra is indult musical dalokkal.

Magánélete csendes. 1969 óta él második férjével, Blake Edwards rendezővel, három gyermek édesanyja, s ma már boldog nagymama is.

A színészi munka mellett számos gyerekkönyvet is írt, amelyek nagy példányszámban kelnek el. 2000-ben a lovagi címnek megfelelő dame (főrendi) rangot kapott II. Erzsébet királynőtől.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.