Rose Calvert időskori énjét formálta meg

Meghalt a Titanic 100 éves színésznője

Gloria Stuart amerikai színésznő kereken száz évet élt: 1910. július 4-én született és 2010. szeptember 26-án hunyt el.

2010.09.28 18:15ma.hu

A művész leghíresebb szerepe a James Cameron-féle Titanic főhősnője, Rose Calvert időskori énjének megformálása volt.

Stuart az 1932-es The Old Dark House-ban Stuart színészi pályáját a harmincas években kezdte, amikor számos filmben játszott, de már 1946-ban visszavonult.

Habár több évtizedes szünet után, a hetvenes-nyolcvanas években eljátszott néhány szerepet főleg tévéfilmekben és -sorozatokban (feltűnt például a Gyilkos sorokban), az igazi visszatérést az 1997-es, James Cameron rendezte Titanic jelentette a számára, melyben az idős Rose-t alakította.

Ezzel pedig a színművész rekordot döntött, hiszen ő lett a legidősebb színész, akit valaha Oscarra jelöltek: Stuartot a legjobb mellékszereplőnő kategóriájában jelölték, 87 évesen, amivel Jessica Tandy rekordját döntötte meg (Tandy ugyanis a Miss Daisy sofőrjével elért nominálása – majd győzelme – idején még "csak" 81, a Sült zöld paradicsom évében 83 éves volt).

A Titanic sikerét követően Gloria Stuart játszott A szerelmes levél című romantikus komédiában és Wim Wenders két filmjében, A millió dolláros hotelben, majd A bőség földjében is.

Az idős sztárt öt évvel ezelőtt mellrákkal diagnosztizálták, de sikeresen legyőzte a kórt. Családjának közlése szerint vasárnap álmában hunyt el, vélhetően végelgyengülésben.

Lányán, Sylvia Thompsonon kívül négy unokája és 12 dédunokája gyászolja.

Gloria Stuart az 1930-as években tűnt fel filmekben, az 1940-es évek elején azonban kilépett a filmiparból, és festeni kezdett, amivel sikereket is elért.

87 évesen jelölték a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára.

„Tudtam, hogy ez az a szerep, amit akarok, amire hosszú éveken át vártam. És eljött, én pedig eljátszhattam az idős Rose-t” – emlékezett vissza a „Gloria Stuart: Megtartottam a reményt” című 1999-es emlékiratában a szerepére.

„Nagy, erős asszony volt” – mondta lánya, Sylvia Thompson a Los Angeles Times-nak adott interjújában.

Mint mesélte, anyja túlélt egy mellrákot, és öt évvel ezelőtt tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.