Meghalt a Váratlan utazás színésznője

"Hetty néni" megformálója gyomorrákban hunyt el

Helyi idő szerint szerda délután torontói otthonában hunyt el Jackie Burroughs, a Váratlan utazás egyik legmeghatározóbb alakjának megformálója.

2010.09.23 18:29ma.hu - Sedró Ágnes

Ha azt mondjuk, Jackie Burroughs, valószínűleg kevesen kapják fel a fejüket, de ha Hetty néniként kezdjük emlegetni, a magyar tévénézők ezrei csapnak a homlokukra. A Váratlan utazás című sorozatot ugyanis nálunk is rendkívül nagy sikerrel vetítette több tévécsatorna is, a kanadai történetek összesen 7 évadon, 91 részen keresztül szórakoztatták a rajongókat, valamint egy önálló karácsonyi résszel egészült ki a széria, melynek Boldog karácsonyt, Hetty King! volt a címe.

A sztori egy kitalált városkában, Avonlea-ben játszódik az 1900-as évek elején, Sara Stanley szemszögéből, aki édesanyja halála után gyermekként a szigorú vénkisasszony tanító, Hetty King nevelésébe kerül.

Sara korábban nagyvárosi lányként teljesen más életet szokott meg, míg Hetty néni a végletekig ragaszkodik konzervatív elveihez, és ezt még közvetlen családtagjai sem mindig tudják elfogadni. Végül azonban mindig bebizonyosodik, hogy a szinte csikorgó külső nagyon is érzékeny szívet takar, bájos méltósága és a gyakran vicces szituációk hamar elnyerték a nagyközönség tetszését. A sorozatot egyébként mintegy 140 országban mutatták be.

A tanítónőt megformáló Jackie Burroughs 1939-ben Angliában született, 1950-ben családjával együtt vándorolt ki Kanadába, ahol nem sokkal később már a színpadon próbált szerencsét. Képzett táncosként kezdte a pályáját, és mindig ügyelt rá, hogy olyan szerepeket vállaljon, amiben kellően kidolgozhatja az érzelmeket és a játszott karakter jellegzetességeit.

Karrierje során több mint 100 filmben és showműsorban szerepelt, mégis a Váratlan utazás nyomán ismerik a legtöbben. A Grey Fox (Szürke róka) című filmért 1988-ban Genie-díjat kapott, mint a legjobb női mellékszereplő. Ezen kívül további két Genie-díjat zsebelt be egy-egy filmjéért, három Gemini-díjjal jutalmazták a Váratlan utazásért, és egy-egy Geminit kapott két másik szerepe elismeréseként.

2005-ben a főkormányzó tüntette őt ki előadói díjjal, aki az ünnepségen azt mondta: örökké fiatal marad, és „elképesztő életet hozott a színház világába”. Ezzel szemben Jackie saját magáról úgy nyilatkozott: „Mindig is régimódi voltam, akkor is, amikor még fiatalabb voltam.

Vele volt a legjobb dolgozni” – mondta el róla Zachary Bennett, aki a Váratlan utazásban Hetty unokaöccsét, Felix Kinget alakította.

Jackie Burroughs 71 éves korában halt meg, hosszan tartó, súlyos gyomorrák miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.