Tavasszal és nyáron lesz látható a tárlat

Újszerű megközelítés: Picasso és a politika

A bécsi Albertinában kiállítják a spanyol festő talán legismertebb politikai témájú festményét a Guernica-t is.

2010.09.22 17:45mult-kor.hu

Picasso politikai jelentőségét állítja a szerdától látható Picasso: Béke és szabadság című nagy kiállítása középpontjába a bécsi Albertina múzeum.

"A művészről kialakult, de megrekedt diskurzust szeretnénk ezzel új irányba terelni" - mondta el Christoph Grunenberg, a kiállítás egyik kurátora, a Tate Liverpool igazgatója.

A brit intézményben tavasszal és nyáron lesz látható a tárlat, amely a népszerű festő kereken kétszáz művét mutatja be. A kiállítás létrejöttéhez hatvan nemzetközi adományozó járult hozzá, akik kölcsönadták a tulajdonukban lévő festményeket.

A tárlaton Pablo Picasso (1881-1973) bemutatott képei mellett fekete-fehér fotók emlékeztetnek az alkotások háttereként szolgáló aktuális eseményekre - a Franco-diktatúrára, a kubai válságra, az algériai, vietnámi és koreai háborúkra.

"Picasso mindig érzékenyen reagált a közvetlen globális krízisekre, de nem illusztrálta őket, hanem a mitikus múltba vagy az állatvilágba helyezte át a történéseket" - fejtette ki Klaus Albrecht Schröder, az Albertina igazgatója.

A kiállításra látogatókat a Felszabadulás kakasa című kép fogadja, amelyet Picasso 1944-ben Franciaország német megszállás alóli felszabadulására reagálva festett. A galamb híres motívuma is többször felbukkan a tárlaton.

További különleges kiállítási tárgyak a New York-i Museum of Modern Artból (MoMA) származó Morgue (Halottasház) című kép, valamint Picasso talán legismertebb politikai témájú festménye, a Guernica.

Utóbbit a festő 1937-ben, az azonos nevű baszk város németek általi lebombázására adott reakcióként készítette.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.