Ötödik alkalommal rendezi meg

Kutatók éjszakája: ezer kutató várja az érdeklődőket

Ezer kutató várja az érdeklődőket 23 város 44 intézményének nyolcszáznál több eseményén pénteken a Kutatók éjszakáján.

2010.09.21 18:15MTI

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos, fesztivál jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói pálya népszerűsítése.

A Tempus Közalapítvány ötödik alkalommal rendezi meg a nagyszabású programot, amelynek idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője. Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója rámutatott, hogy sztereotípiák élnek a társadalomban a kutatói életpályával, annak lehetőségeivel kapcsolatban, és ez nem magyar sajátosság, így van ez az egész világban.

Mint hangsúlyozta, az Európai Bizottság abból a célból támogatja a rendezvényt, hogy bárki megtapasztalhassa: a kutatói pálya nemcsak társadalmilag fontos, hanem érdekes és varázslatos.

A kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött színes egyéniségek állnak. Az eseményekre a szervezők 40-45 ezer látogatót várnak, a Facebookon a rendezvénynek már 2500 rajongója van.

A Tempus Közalapítvány központi programjainak a Millenáris ad otthont, ahol a látogatók megismerkedhetnek a nanopaprikával, azaz a nanotudomány fűszeres világával.

Az érdeklődők távcsöves kirándulást tehetnek az őszi égbolton, és lesz egyebek közt élményműhely is, amelynek résztvevői megtapasztalhatják: a matematika több is lehet, mint szigorú tudomány, ez a felismerések, az örömteli alkotás eszköze is.

"A kutatót mint embert és a kutatást mint élhető és élvezhető életpályát kívánjuk bemutatni" - fogalmazott a rendezvény céljával kapcsolatban a társszervező Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány részéről Kardon Béla projektvezető.

Hozzátette, hogy olyan szórakoztató rendezvényről van szó, amelynek programjában minden korosztály találhat érdekességet. A Barabás villában együtt főzhetnek a kutatókkal, mégpedig szigorúan tudományos alapon, és megismerhetik a kutatói divatot Archimédesztől egészen a Curie-házaspárig.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Csenge veszi fel a harcot a Záptojásszagú Mágussal, mégpedig a vegyészet, a látványos kísérletek segítségével. Lesz Dumaszínház, táncverseny, könnyűzene, a Collegium Budapestben pedig a Föld és a Mars rejtélyei várják az érdeklődőket.

Az idén először egy nagyvállalat, az Ericsson Magyarország is bekapcsolódott a programok szervezésébe. Sinisa Krajnovic, a cég kutatás-fejlesztési központjának igazgatója elmondta, hogy az Ericsson mindenütt a világban a tudásra, a kreativitásra, az innovációra alapozva igyekszik növelni versenyképességét.

Az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési központja, amely a cég egyik legnagyobb ilyen jellegű centruma, 1000 szakembert foglalkoztat, közülük százan rendelkeznek PhD-vel vagy a tudományos fokozat megszerzésén dolgoznak.

A programokat ismertetve Sinisa Krajnovic közölte, hogy most első ízben nyitják meg a vállalat laboratóriumait, és pénteken a T-Mobillal közösen mutatják be a negyedik generációs hálózatokat. Kiemelte a "beszélő" fát, amelyből különböző reakciót váltanak ki a hozzá közelítő emberek, és twitterezve "tudatja" is érzéseit. Lesz távirányítású tank, négyrotoros helikoptermodell és a mobiltelefonok "evolúcióját" bemutató kiállítás is.

A Semmelweis Egyetem, amely idén második alkalommal vesz részt a Kutatók éjszakáján, hetven programmal készül - jelentette be Szél Ágoston, az intézmény általános rektorhelyettese.

Ismertetése szerint az érdeklődők egyebek közt bebocsátást nyernek az egyetem bonctermébe is.

"Örök az emberi test iránti érdeklődés" - húzta alá, hozzátéve, hogy a modern képalkotó eljárásoknak köszönhetően a látogatók élő állatok szervezetébe is bepillanthatnak.

Lesz látványos lézershow és molekuláris muzsika, és azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy meg van-e az ember sorsa írva a genomjában.

A részletes program a rendezvény honlapján www.kutatokejszakaja.hu olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.