Elfoglaljáka csodák palotáját

Az ember tragédiáját mutatja be új helyén a Weöres Sándor Színház

A szombathelyi Weöres Sándor Színház számára a 2010-2011-es színházi évadban a legkiemelkedőbb esemény a "csodák palotájának", vagyis a színház felújított, átalakított épületének elfoglalása lesz

2010.09.16 16:15MTI

A tervek szerint január 21-re, a magyar kultúra napjára tervezik a színházavató díszbemutatót, amelynek különleges jelentőséget ad és egyben lehetőséget kínál az a körülmény is, hogy ekkor már Magyarország tölti majd az Európai Unió soros elnöki tisztét, az esemény tehát akár nemzetközivé is válhat - mondta.

Jordán Tamás szavai szerint a tragédia olyan bemutatására készülnek, amelyhez fogható eddig még nem volt, ötvözve az előadásban a film, a videótechnika és a színház elemeit.

Terveik szerint a próbák már novemberben elkezdődhetnek a Weöres Sándor Színház tévéstúdiójában, a színpadi próbákat pedig január elejétől már az új színház nagyszínpadán szeretnék megkezdeni.

Jordán Tamás a most induló színházi évadról szólva elmondta: távozott a társulattól a korábbi főrendező, Dömötör Tamás, továbbá Mátis Inez, Péter Kata, Czukor Balázs és Szabados Mihály is.

Helyettük az új tagok Nagy Cili, Alberti Zsófi, a rendezőként is tevékenykedő Schlanger András és Szabó Győző.

A nagyszínpadon a már említett drámán kívül, - melyet Jordán Tamás rendez - bemutatják Masteroff-Kander-Ebb Kabaré című darabját Béres Attila rendezésében, Heltai Jenő Naftalin című darabját pedig Mohácsi János viszi színre.

A kamaraszínházban G.B. Shaw Pygmalionja kerül színre márciusban Keszég László rendezésében; Az ügynök halála pedig április végén Valló Péter rendezésében.

Jordán Tamás beszélt arról is: a Weöres Sándor Színházra még nem vonatkozhatott a színházi törvényben előírt finanszírozás, ami bázisként a 2008-as esztendőt tekintette, hiszen első előadásukat csak 2009 januárjában tartották.

Ebből is ered, hogy a teátrumnak jelenleg komoly finanszírozási nehézségei vannak, több mint 40 millió forint hiányzik a költségvetéséből. A direktor elmondta: bizakodással tölti el, hogy Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára a napokban segítségét ígérte a finanszírozási gondok enyhítésére és a tulajdonos önkormányzat is érezhetően minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a színház működőképessége megmaradjon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.