Elhunyt a neves japán animerendező

Korai halál! Meghalt Satoshi Kon

Satoshi Kon halálhírét először egy Twitter-posztban hozta nyilvánosságra kollégája, Yasuhiro Takeda a Studio Gainaxtól, de később megerősítették a filmes közvetlen munkatársai is a Studio Madhouse-nál.

2010.08.26 12:30MTI
Satoshi Kon

Satoshi Kon Japánban, Hokkaidóban született 1963-ban.

Karrierjét mangaművészként és a Young Magazine szerkesztőjeként kezdte, majd az 1995-ös szkeccsfilm, a Memories Magnetic Rose című részének megírásával debütált forgatókönyvíróként.

Rendezői bemutatkozása a Perfect Blue volt 1998-ban; ezt a művét nemrégiben a magyar mozik is bemutatták. A Perfect Blue-t 2001-ben egy óda a japán filmgyártáshoz, a Millennium Actress című munka követte, majd a hazánkban a Titanic Fesztiválon bemutatott, 2003-as Tokiói keresztapák és az AniFesten vetített, illetve később DVD-n is megjelent 2006-os Paprika következett.

Satoshi Kon ötödik nagyjátékfilmes rendezésén, a The Dream Machine című sci-fin már 2008 óta dolgozott. A filmet még nem kezdték el forgatni, egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa. Satoshi Kon alig több, mint fél tucat munkájával is beírta magát a filmtörténelembe: animéi nemcsak saját hazájában, de világszerte ismertek és elismertek.

Már a bemutatkozó művel, a Perfect Blue pszichothrillerével figyelmet keltett nemzetközileg is, a 26 részes tévésorozat, a Paranoia Agent írásával-rendezésével pedig a kisképernyőn is nagy sikereket ért el. Paprika című, az álmok világában zajló fantasztikus utazásról szóló sci-fi alkotása egyenesen Christopher Nolan Eredetét előlegezte meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.