A Wally Neuzil arcképe című alkotás Bécsben

Hazatért Schiele festménye Bécsbe

Bemutatták az osztrák nagyközönségnek az Egyesült Államokból tizenkét év után visszaérkezett Egon Schiele-festményt, a Wally Neuzil arcképe című alkotást Bécsben.

2010.08.24 12:45ma.hu

A híres osztrák műgyűjtő, a néhai Rudolf Leopold gyűjteményébe tartozó képet egy elhúzódó jogvita rendezése után, múlt pénteken szállították vissza az osztrák fővárosba. A Schiele legkedvesebb modelljét, egyben élettársát ábrázoló festményt most először állították ki a magángyűjteményből létrehozott Leopold Múzeumban.

A képet a sajtó élénk érdeklődése közepette leplezte le Elisabeth Leopold, Rudolf Leopold özvegye. Schiele 1912-ben készült festményét a New York-i ügyészség álláspontja szerint a nácik erőszakkal vették el zsidó tulajdonosától, Lea Bondi-Jaraytól a második világháború alatt. "A Wally" később többször is gazdát cserélt.

Előbb az osztrák állam tulajdonába került, majd egy másik műgyűjtő, Heinrich Rieger örököseinek ítélte oda a műemlékvédelmi hivatal. Az örökösök eladták egy galériának, Rudolf Leopold ettől a galériától vásárolta meg 1954-ben. A kép tulajdonjoga körüli vita már évtizedek óta tartott, amikor a festményt 1997-ben kölcsönadták a New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA), s az amerikai állam a jogvitára hivatkozva lefoglalta azt. Az ezt követő, 12 éven át tartó jogi eljárást végül peren kívüli megegyezéssel zárta le a Bondi-Jaray család és a múzeum.

A megállapodás értelmében a Leopold Múzeum 19 millió dollárt (4,24 milliárd forintot) fizetett Lea Bondi-Jaray örököseinek, a festmény pedig visszakerült a Leopold Múzeumba.

Az egyezségnek megfelelően a festményt hazatérése előtt három hétig kiállították a manhattani Zsidó Örökség Múzeumában.

Hogy az örökösöknek kifizetett összeget és a 3,5 millió euróra rúgó jogi költségeket fedezze, az alapítvány hat másik - a Wallynál mindenesetre kisebb értékű - Schiele-művet bocsát árverésre az ősszel.

"Wally visszatérését" a múzeum meghosszabbított nyitva tartással és kedvezményes belépőjeggyel ünnepelte.

A festményt a kép párdarabjának tartott Önarckép lampionvirággal című Schiele-festmény mellett állították ki a Leopold Múzeumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.