Nagy vihar egy kicsi geggel

Videóval: Megasztár-botrány és "náci humor"

Alig néhány hete még ünnepelték, most azonban már elfelejtenék a Csak van elnevezésű dunaszerdahelyi zenekart a Tv2-nél. A fiatal formáció ugyanis beintett a Megasztárnak, sőt, egy kis geggel még botrányt is kavartak. Igaz, mindehhez szükség volt a Bors kocka humorára.

2010.08.23 09:37Bencze Áron, ma.hu

Náci filmmel űztek gúnyt Presserékből – harsogta címlapján a Bors. Kínos, hogy a Megasztár mindössze ezzel a hírrel bírta kiverekednie ezt a kitüntetett helyet a bulvársajtóban, de nézzük, mi is történt valójában.

Adott több ezer reménykedő – jórészt – fiatal, akik bíznak a 15 perc hírnév adta lehetőségben, amit a kereskedelmi tévécsatorna évről évre meglovagol. Ezúttal viszont koppantak egy nagyot.

A Csak van zenekar ugyanis nem kért az egyoldalú és kizsákmányoló szerződésből, ami többek között azt is megszabta volna, kik szerepelhetnek az együttesben. A Tv2 pedig azóta is néz bután: nem mindenkit lehet kilóra megvenni. Hogy léteznek még olyanok, akik számára fontosabb a barátság, mintsem néhány cikk heti rendszerességgel a bulvársajtóban, és egy rakat hakni az ország különböző pontjain.

A fiatalok a beintésen kívül egy önirónikus videóval fejelték meg tettüket, ami végül a Borsban látott napvilágot, kissé félremagyarázva. A Bukás című film egyik jelenetét kifigurázva aTv2 vezérigazgatóját Hitler szerepébe bújtatták, míg több SS-vezetőt a megasztár zsűritagjai alakítanak.

Nos, az elmúlt években konkrétan több száz házi barkácsolású paródia született, a Bors mégis addig bírt eljutni, hogy címlapon hozza: náci film. Mégis, mitől? Mert náci egyenruhában feszülő alakok szerepelnek benne? A Tv2 természetesen ízléstelenségről beszél, elfelejtkezve arról, hogy ugyanebben a műsorban alázták porig Pál István nógrádi dudást, aki 1919-ben született, a Madách Imre-díj kitüntetettje, a Népművészet Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja, megannyi település díszpolgára.

A majdnem 90 éves művészt ugyanis szexuális dal eléneklésére bíztatták egy hamis újságcikk alapján – meglepő módon ez is a Borsban jelent meg.

Pál István később azt mondta: majdnem elsírta magát szégyenében.

Mikor az egyik hetilap azt firtatta a Tv2 szóvivőjétől, miképp is került a műsorba egy majd 90 éves Madách-díjas művész, akkor sikerült az alábbi aljas választ adniuk:

- Ki nevezte be Pál Istvánt?
- A Tv2 kérte föl a szereplésre, mert olyan személyiségnek tartjuk, aki értéket képvisel a művészetével. A hasonló jellegű televíziós produkcióknál bevett szokás, hogy a készítők közvetlenül keresnek meg előadókat.
- Akkor miért nevezik a Megasztárt tehetségkutatónak?
- Attól, hogy valaki nem maga adja be a jelentkezését, hanem felkérésre csatlakozik, nem esik csorba a műsor tehetségkutató jellegén.

Nos, mindenki döntse el, melyik az ízléstelen a két történet közül.

Bencze Áron

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.