Elismerik a 93 éves színészveteránt

Életműdíjat kap Ernest Borgnine

Életműdíjat kap hamarosan Ernest Borgnine 93 éves színészveterán. Magát az elismerést majd csak 2011. január 30-án adják át egy ünnepélyes hollywodi ceremónián Borgnine-nak.

2010.08.23 11:00MTI
A Red plakátja

Ő lesz egyébként a Screen Actors Guild Lifetime Achievement Award nevű díj 47. kitüntetettje; legutóbb Betty White (Nász-ajánlat), korábban pedig többek közt Julie Andrews és Clint Eastwood kapta meg a kitüntetést. Ernest Borgnine még a negyvenes évek végén, a színpadon kezdte karrierjét; első filmszerepét 1951-ben alakította.

Hat évtizedet átfogó pályája során összesen mintegy 200 filmben játszott, köztük olyan legendás alkotásokban, mint a Most és mindörökké, a Vera Cruz, a Marty (amiért 1956-ban neki ítélték a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat), a Vad banda, A piszkos tizenkettő, a Konvoj, a Szuperzsaru, a Menekülés New Yorkból vagy a Gattaca.

A színészveterán a mai napig aktív: nemrégiben feltűnt a Vészhelyzet című sorozatban (Emmy-jelölést érdemelt vele), benne volt a Blueberry - A fejvadászban is, hamarosan pedig megjelenik a Bruce Willis főszereplésével forgatott akciófilmben, a Redben.

"Akár kegyetlen gonosztevőt, akár szimpatikus átlagembert, összetett vezéregyéniséget vagy szerencsétlen sorsú hőst formált meg, határtalan energiával tette, ami – még 93 évesen is – mindvégig jellemezte figyelemreméltóan tevékeny életútját és pályáját.

Ugyanezzel a lelkesedéssel szeretnénk most tisztelegni munkássága és rendíthetetlen nagylelkűsége előtt"
– tette hozzá a SAG indoklásához Ken Howard, a szervezet elnöke.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.