Erre eddig még nem volt példa

Öt díjat zsebeltek be a magyarok a szarajevói filmfesztiválon

Öt díjat hoztak el fiatal magyar filmesek a szarajevói filmfesztiválról, régiónk vezető filmes rendezvényéről, amire az 1995-ben alapított fesztivál történetében eddig még nem volt példa.

2010.08.01 12:45MTI

tudatta az MTI-vel a Magyar Mozgókép Közalapítvány. Az MKKA vasárnapi közleménye szerint mind a részvétel, mind pedig a szombat este átadott díjak számát tekintetve rekordot ünnepelt a magyar film a szarajevói fesztiválon.

Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című rendezését különdíjjal jutalmazta a Cristi Puiu román filmrendező vezette nemzetközi zsűri; a tekintélyes elismerést Mundruczó személyesen vette át szombat este Szarajevóban. A fiatal alkotó negyedik játékfilmje magyar-német-osztrák koprodukcióban készült az MKKA támogatásával; világpremierje májusban volt Cannes-ban.

Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című legutóbbi rendezése két díjat is elhozott Szarajevóból.

A művészmozik nemzetközi szövetségének (CICAE) díja mellett a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díjával is Hajdu Szabolcs MMKA által támogatott, Filmszemle-fődíjas filmjét méltatták a szakmai zsűrik.

A szarajevói fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum Bogdán Árpád és Kenyeres Bálint filmterveit díjazta. A régióban készülő kiemelkedő filmek fórumán Bogdán Halottlátók (The Necromancer), míg Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) című filmtervével vett részt, mindkét filmterv megvalósulását szándéknyilatkozattal támogatja a közalapítvány.

A nagyszabású szarajevói filmünnepet, amelynek célja a régió legjobbjainak felvonultatása és a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megtartása, idén 16. alkalommal rendezték meg; Magyarországról négy film és négy filmterv vett részt, ami rekordot jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.