"Az írók nem egészen normálisak"

Vámos Miklós új kötetében kollégáival beszélget

Hetvennégy magyar íróval folytatott beszélgetését foglalta kötetbe az idén hatvanéves Vámos Miklós.

2010.06.06 16:58MTI

"Szenvedélyesen érdekelt, milyen emberek, hogyan gondolkodnak író kollégáim, vannak-e műhelytitkaik. Nagyon sokat tanultam a beszélgetésekből" - foglalta össze a kötet tanulságait az MTI-nek az immár 36 kötetes Vámos Miklós, aki az elmúlt öt évben kétheti rendszerességgel az Alexandra Könyvesház Nyugati téri áruházában készített interjúit szerkesztette kötetbe.

Vámos Miklós megjegyezte: azt mindenki tudja, hogy az írók "nem egészen normálisak", hiszen a normális ember fiatal korában inkább a kalandokat hajkurássza, és nem ül egyedül egy papírlappal. "Ehhez valami sajátságos lelki állapot kell.

Számomra kiderült, hogy hetven beszélgetőpartnerem hetvenfélén nem volt normális" - fogalmazott a szerző. Mint mondta, a kötetbe természetesen nem fértek el az eredeti beszélgetések, de igyekezett úgy lerövidíteni a kéziratot, hogy egyetlen témakör se maradjon ki. "Az egyórás beszélgetéseket nagyon meg kellett húzni és szerkeszteni.

Kisimítgattam az élő beszéd írásban nem jól festő lazaságait, de igyekeztem megtartani a természetességét, és kinek-kinek jellegzetes stílusát" - fűzte hozzá. Vámos Miklós szerint izgalmas játék, írói feladat volt megtartani az írók stílusát, és úgy érzi, ez sikerült, "mert senki sem reklamált, hogy ezek nem az én szavaim".

Kiemelte, hogy a hetven(négy) legfontosabb kortárs szerző kapott helyet a kötetben, így az olvasó a magyar irodalom szubjektív kistükrét veheti kézbe. Bár a tükör is lehet elfogult, úgy vélte, akkor végezte jól a dolgát, ha sikerült az adott szerzőről olyan portrét készíteni, amely felkelti az olvasó érdeklődését az írók legfontosabb könyvei iránt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.