A szocializmus idején eltörölték az ünnepet

Szegények csak a háborúkat érték meg - Ma van a hősök napja

A magyar hősök emléknapját rendezik meg országszerte az első és második világháborúban elesett katonák tiszteletére vasárnap.

2010.05.30 08:30MTI

Ebből az alkalomból a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság katonai tiszteladással tart megemlékezést Budapesten a Hősök terén, illetve a rákoskeresztúri Új Köztemetőben.

A Hősök terén rendezendő eseményen részt vesz Sólyom László köztársasági elnök, beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben Holló József Ferenc, a kegyeleti bizottság tagja mond beszédet.

A hősök napját minden évben május utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza.

Ebben mondták ki először, hogy "nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni".

Az ünnepet a második világháború után, a szocializmus idején eltörölték, 2001 óta minden évben megemlékeznek erről a napról.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.