A régi szép idők

Kádár János szelleme Salgótarjánban kísért

Új látványosságként retro múzeumot alakítanak ki a felújított salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban, ahol megjelenítik az államszocializmus hétköznapjait is.

2010.04.20 14:14MTI

Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a salgótarjáni bányamúzeum és a történeti múzeum felújítását, az országos jelentőségű kínálat kialakítását célzó 1 milliárd 229 millió forintos megyei pályázatot az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács akciótervvé nevesítette.

A végső döntést a kormány hozza meg, a program 2012-re valósulhat meg. A részletekről az elnök közölte, hogy Salgótarján történelmi, ipartörténeti, építészeti és kulturális értékeinek jó színvonalú turisztikai termékké történő átalakítása a cél.

A program része a József lejtősakna átfogó rekonstrukciója a földalatti bányamúzeumban, felújítják a hősi halottak emlékművét, az akna előtti területet tetőszerkezettel fedik be, és gondoskodnak harangjátékról is. Sor kerül a 40 éve épült történeti múzeum komplex felújítására is. Az alagsorban mutatják majd be az "átnevelés időszakát" és 1956 eseményeit, a Mihályfi gyűjtemény pedig megnövelt alapterületet kap. Lesz retro büfé, könyv és ajándékbolt. Az emeleti termek életmód-kiállítással idézik az 1960-as és '70-es évek világát, megjelennek az államszocializmus ellentmondásokkal teli hétköznapjai, valamint az 1945 utáni ipari világ.

A két múzeumot a XX. század első felét idéző kisvonat, illetve alkalmanként Csepel típusú "fakarusz", vagyis korai Ikarusz autóóbusz köti majd össze. A retro éttermet a magánfejlesztés alatt álló belvárosi Karancs Hotelben tervezik. Becsó Zsolt a fejlesztés céljának nevezte a régión is túlmutató turisztikai látványosság kialakítását, a turisztikai szezon 365 napra való meghosszabbítását, és azt, hogy a két múzeum megtöbbszörözze a látogatók számát.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere ezt azzal egészítette ki, hogy a Múzeum tér felújításával, a téren lévő filmszínháznak ifjúsági és szabadidőközponttá történő átalakításával, illetve a funkciók kifelé nyitásával - például kávézók, vendéglátóhelyek bevezetésével - életet kívánnak adni a térnek.

Bővítik a városban a parkoló kapacitást is, mert a belvárosból közel 1500 parkolóhely hiányzik; felújítják a Tóstrandot és a kempinget, sőt kerékpárutat is építenek, hogy Salgótarján maga is vonzóbb legyen a látogatók számára.

Szabó Csaba (Fidesz), a világörökségi Hollókő polgármestere, a megyei idegenforgalmi bizottság elnöke azt emelte ki, hogy több térségi fejlesztéssel többnapos kínálatot szeretnének majd nyújtani a turistáknak, mert az eltöltött idő jelenleg csak néhány óra vagy egy-egy vendégéjszaka a megyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.