Vígjáték, dráma, pszichothriller, zenés filmek

41. Magyar Filmszemle: 16 nagyjátékfilm szerepel a versenyprogramban

A kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjában tizenhat nagyjátékfilm szerepel, ebből négy elsőfilmes alkotó munkája.

2010.01.30 13:58MTI

A mozik között van vígjáték, dráma, pszichothriller, kísérleti és zenés film. Kardos Sándor kísérleti filmje, A sírásó Rainer Maria Rilke John Mortonson temetése című műve alapján készült, főszereplője Mucsi Zoltán, a zenét Peter Ogi szerezte. Kardos a sportközvetítésekhez használt célfotó technikáját használta a filmhez, amelyben a felvett kép egyfajta rögzített absztrakcióként jelenik meg.

A rendező-operatőr hasonló technikával készített Résfilmje a 2005-ös szemlén a kísérleti- és kisjátékfilmek fődíját nyerte el. Pacskovszky József új filmje, A vágyakozás napjai történetében egy középkorú házaspár balesetben elveszített lányuk helyébe egy ismeretlen, néma lányt fogad be, akit házvezetőnőként alkalmaznak; jelenléte mindent megváltoztat.

Hajdu Szabolcs mozija, a Bibliotheque Pascal, amely magyar-német-angol koprodukcióban készült, egy gyermekét egyedül nevelő nő története, az ő nyugat-európai kálváriáját ismerheti meg a néző. A főszereplőt Török-Illyés Orsolya alakítja, mellette román színészek, köztük Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu tűnnek fel a vásznon.

A Bunkerember, a dokumentumfilmjeiről is ismert Zsigmond Dezső alkotása drámai és groteszk vígjáték egy emberről, aki önmagát és az állandó fenyegetettségben élő, bizonytalan sorsú emberiséget a saját maga által épített bunkerban igyekszik átmenekíteni egy atomkatasztrófa utáni világba. A főbb szerepekben Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Szilágyi István és Botos Éva látható. Csiribiri címmel tavaly mutatták be a mozik Rózsa János zenés családi filmjét, amely Halász Juditot, a gyerekek kedvelt előadóját mutatja be koncertjein keresztül.

Az operatőr Ragályi Elemér, a zenei rendező Bródy János volt. "Ez a film megmutatja, hogy én mit látok a színpadról; szerettem volna, hogy ezt azok is lássák, akik a közönség soraiban ülnek, vagy akik el sem jutnak talán egy koncertre" - mondta Halász Judit korábban az MTI-nek. Dömötör Tamás filmje, a Czukor Show - amelynek színpadi változatát a szombathelyi Weöres Sándor Színházban már láthatta a közönség - egy fiktív országos televízió kibeszélő-showjában játszódik, és egy vidéki család drámáját állítja a középpontba.

A Boldogtalanok című Füst Milán-dráma alapján készült történet főbb szerepeiben Anger Zsolt, Árpa Attila, Csonka Szilvia és Czukor Balázs látható. A Kern András és Dobó Kata főszereplésével készült Halálkeringőt szintén játsszák már a mozik. Az elsőfilmes Köves Krisztián Károly thrillerjében Elza egy drogfüggő, kilenchónapos terhes rendőrnő, akinek találkozása rég nem látott, gyűlölt apjával, Rusty-val klausztrofób kergetőzésbe csap át. Ki/Be Tawaret a címe Molnár György alkotásának, amely egyrészt szerelmi vallomás a Terézvárosról, másrészt egy szerelmi sokszög bemutatása. A főbb szerepekben Kerekes Vica, Schlanger András, Ötvös András, Gál Natália és Györgyi Anna. A korábban újságíróként ismert Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid címmel készítette el első nagyjátékfilmjét, amelyben az 1956-os forradalomban való részvételért másfél évtizedre börtönbe kerülő rakodó és szerencsejátékos 1974-ben egy teljesen más világba szabadul ki.

A film egyik forgatókönyvírója a néhai Eörsi István volt, a zeneszerzők között szerepel Másik János, a vásznon Nagy Zsolt, Sárosdy Lilla, Fullajtár Andrea, Gáspár Tibor, valamint több ismert zenész, Menyhárt Jenő, dr. Máriás és Csihar Attila is látható.

Dyga Zsombor Köntörfalak című filmdrámájában két vadidegen egy félresikerült randin szóba elegyedik egymással, amikor megjelenik a nő bátyja - mint kiderül, hármukat egy régi titok fűzi őket. A szerepeket Elek Ferenc, Tompos Kátya és Rába Roland alakítja. Pejó Róbert filmje, a Látogatás osztrák-svájci-magyar koprodukcióban készült pszichothriller. Az operatőr Pohárnok Gergely, a főbb szerepekben Gryllus Dorka, Merab Ninidze, Andreas Lust és Ursina Lardi látható.

A történetben Thomas és barátnője, Sonja meghívja barátait egy hétvégére, ám a környéken két gyereket brutálisan meggyilkolnak. A barátok egymást kezdik gyanúsítgatni; a régen várt találkozás és az idilli hétvége pedig rémálommá válik. A Poligamyt, Orosz Dénes első nagyjátékfilmjét is bemutatták már a magyarországi mozik. A Csányi Sándor és Tompos Kátya főszereplésével készült romantikus vígjáték a kötöttségektől félő férfiről szól, aki különös kalandok után érik meg az apaságra. Sas Tamás két nagyjátékfilmje is látható a szemle versenyprogramjában.

A Presszó 10 év című alkotásában 1998-as Presszó című mozijához nyúl vissza: az új filmben a törzsvendégek már alig emlékeznek a tíz évvel ezelőtti drámai eseményekre, amikor három barátnő és egy férfi szerelmi csatározása egy fiatal fiú halálát okozta. A főbb szerepekben Kovács Patrícia, Fullajtár Andrea, Söptei Andrea és Stohl András látható, a zenét Élő Márton és Barabás Lőrinc szerezte. Sas Tamás másik filmje, a Szélcsend - szereplő Kováts Adél, Kovács Patrícia és Pálmai Anna - egy pszichothriller: három nő vitorlázni indul a Balatonon, ám a kirándulás hangulata fokozatosan fenyegetővé változik, s végül tragédiába fordul.

Almási Réka első nagyjátékfilmje, a magyar-német koprodukcióban készült Team Building egy vidéki csapatépítő tréningbe enged betekintést; a rendezvényről készített összegző filmmel senki nem azt kapja, amire számított. Szereplők: Nagy Zsolt, Nagy Péter, Fullajtár Andrea. Groó Diana Vespa című mozija magyar-szerb koprodukcióban készült; főhőse egy vidéki roma kisfiú, aki kártyán nyer egy motorbiciklit érő kupont, a motorért azonban el kell jutnia Budapestre. A film - a főbb szerepekben Tóth Sándor, Nyakó Juli és Balogh Rudolph - egyszerre szól az álmokról és a mai magyar társadalomról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.