60 éves a szerző

Új kötettel jelentkezik Vámos Miklós

Pénteken tölti be hatvanadik életévét Vámos Miklós író, aki az MTI-nek elmondta: már régóta hatvanévesnek érzi magát és arra törekszik, hogy ez így is maradjon. Új Vámos-kötetre az ünnepi könyvhétig kell várni.

2010.01.29 14:54MTI

Az író az MTI-nek elmondta: nem ünnepli meg a kerek évfordulót, viszont igyekszik "tiszta szívvel elfogadni" mások ünnepelését. "Kiadóm, az Európa szervez egy zártkörű ünnepséget az új Alexandra könyvesház Lotz termébe az Andrássy úton. Kértek tőlem listát, kiket hívjunk meg. Próbáltam átgondolni, kik játszottak bizonyos, sőt fontos szerepet az életemben. Nem tudom, sikerült-e maradéktalanul megoldanom a feladatot. A lista élén biztosan a három gyerekem áll" - jelentette ki. Vámos Miklós eddigi életművéről úgy vélekedik, hogy a 2000-ben megjelent Apák könyve volt a legnagyobb kihívás a pályáján.

"Meg kellett tanulnom ómagyarul, pontosabban nyelvújítási magyarul, és ettől függetlenül is rengeteg dokumentumot kellett elolvasnom, összegyűjtenem. Odahaza akkoriban ezen az 1700-as magyar nyelven beszélgettünk a reggelinél" - emlékezett.

A kötet 2009-ben jelent meg az Egyesült Államokban, a kiadást a The New York Times könyves mellékletében dicsérő kritikával fogadták. Vámos Miklós elmondta, hogy nemsokára újabb kötetei jelenhetnek meg a tengerentúlon. Hozzátette: ezt kéri a kinti kiadó is, külföldi ügynöke az Apák könyve németországi sikere után jelentkezett. Magyarországon pedig folytatódik az életműsorozat az Európa Könyvkiadónál.

"Tízéves életműkiadási szerződést kötöttünk az Európával, nagyjából évi két könyvben maradtunk, azzal, hogy ha újat írok, azt is beillesztjük a sorozatba. Tavaly egy régi jelent meg, a Félnóta, és egy új, a Tiszta tűz. Idén terveim szerint két új lesz. Jövőre pedig sort kerít a kiadó néhány fontosabb régi regényemre" - sorolta az író, akinek az ünnepi könyvhétre jelenik meg Kedves kollégák címen valamennyi, írókkal folytatott beszélgetése. "Mintegy ezer oldal lesz" - mondta utóbbi kapcsán.

Kiemelte, hogy a kötetben hetvenhét interjú lesz olvasható, majdnem hetven íróval, mivel akiket nagyon szeret, azokat kétszer hívta meg. Készülőben van egy másik könyv is, ami meseregénynek indult, de "ha minden jól megy, inkább mesés regény lesz belőle. A címe: A csillagok világa. Ez mind formájában, mind tartalmában eléggé különbözik eddigi munkáimtól".

Az MTI kérdésére, hogy miként dönti el, melyik ötletből születik könyve, megjegyezte: nem minden ötletébe tud beleszeretni annyira, hogy foglalkozzon velük. "Olyanokból lesz valami, amelyekről azt hiszem, kellő színvonalú megírás esetén változtat valamit. Bennem, az olvasóban, az országban, a világban. Tudom, fennkölten hangzik, de nekem elég, ha egészen picikét. Ha erre nincs esély, nem tudok írni. Néha akkor sem, ha van ötlet. Ez egy ilyen szakma" - magyarázta Vámos Miklós, aki irodalmi sikereiről visszafogottan beszélt. Mint mondta, a siker óvatossá tette. "A kudarc és a siker sokat árthat a szerzőnek. Az a legszerencsésebb, ha mind a kettőből jut neki bőven" - fogalmazott.

A Vámos Tibor néven született szerző első novellái tizenkilenc éves korában jelentek meg az Új Írásban és az Élet és Irodalomban. Egyetemi évei alatt szerkesztője volt a bölcsészettudományi karon megjelenő Jelenlét című folyóiratnak, majd 1975-1992 között az Objektív filmstúdió dramaturgja volt. 1988-1990 között Fulbright-ösztöndíjjal az Egyesült Államokban élt, 1990-től a The Nation című amerikai hetilap kelet-európai tudósítójaként dolgozott. 1991-ben alapította a kortárs magyar és külföldi irodalmat megjelentető Ab Ovo kiadót, melynek 1995-ig igazgatója volt. Eddig harminchárom kötete jelent meg és négy drámáját mutatták be. Írt regényeket, novellákat, filmforgatókönyveket.

Legismertebb regényei: Zenga zének, A New York-Budapest metró, Szenvedélyes emberek, Félnóta, Anya csak egy van, Apák könyve, Utazások Erotikában. Ő írta a Szamba, a Csók, anyu és az Ámbár tanár úr című film forgatókönyvét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.