A hercegnő és a béka

Régi mese újraértelmezve

A hercegnő és a béka a hatodik közös produkciója a nagy veterán rajzfilmkészítő duónak, Ron Clementsnek és John Musker-nek. Az ő párosuk jegyzi többek között a Kis hableányt, az Aladdint, a Herculest, vagy A kincses bolygót.

2009.11.27 17:12ma.hu

Az utolérhetetlen rajzfilm-készítő páros a fordulatos cselekmény, és nem utolsó sorban a humoros betétek miatt döntött úgy hogy belevágnak a film elkészítésébe.

„John Lasseter-nek tetszett a történet”- emlékszik vissza Musker. „Mint ahogy az az elképzelés is, hogy a történet helyszíne New Orleans legyen, a jazz fővárosa, a maga sajátos kultúrájával, történelmével, egyedülálló bájával. A jazz korszak határozta meg a mese zenei világát, és adott nosztalgikus felhangot a történetnek, mi pedig azon voltunk, hogy megbolondítsuk kicsit a klasszikus mesefilm karaktereket.”

A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA alapjául a Grimm testvérek nagy klasszikusa, a Békakirály szolgált. Ennek a mesének adtak a film készítői sajátos, teljesen új értelmezést. Rob Edwards forgatókönyv író elmondása szerint a történet kitalálása abszolút közös munkán alapszik. „Járkálok a stúdióban, beszélgetek a rajzolókkal, animátorokkal, rendezőkkel és eközben kialakul a történet. A könnyebbik része a dolognak, amikor visszamegyek a szobámba és megírom az egészet.”

A Nagy folyó kanyarulatában ragyog New Orleans, csalogat gazdagságával, kalandokat ígér, árad belőle a zene és a varázslat. Itt, a 20-as évek jazz korszakának francia negyedében a kovácsolt vas balkonkorlátok és titokzatos sikátorok között bontakozik ki a meglehetősen szokatlan történet.

Tiana egy vonzó, független, keményen dolgozó fiatal lány. Nincs ideje a romantikára, enyelgésre, álmodozásra. Imád főzni, és az az álma, hogy New Orleans legjobb éttermének tulajdonosa legyen. A gasztronómia iránti szenvedélyét édesapjától örökölte.

De szorgalma és kitartása ellenére mégsem éri el olyan könnyen a céljait, számtalan akadályt gördít a sors az útjába.

A Mississippi folyó felöl egy jóképű, életvidám, jazz fanatikus érkezik a városba, Maldónia királyi sarja, Naveen herceg. A kissé elkényeztetett, felelőtlen, kissé lusta Naveen egész életében könnyedén boldogult tökéletes külsejének és sármjának köszönhetően.

Dr. Facilier szemet vet Naveen herceg királyi kiváltságaira, és a fekete mágia segítségével akarja ellopni tőle, ám egy elhibázott varázslat folytán békává varázsolja őt.

Naveen a fatális hibát a mesékből jól ismert trükkel akarja helyrehozni, miszerint ha megcsókolja valaki, akkor visszaváltozik herceggé. Ám ez nem segít rajta, sőt csak azt eredményezi, hogy Tiana is békává változik. A kétéltű páros a Louisana mellékfolyójában, Bayou-ban találja magát, hullámok tetején hánykolódva, béka- vadászoktól üldözve. A 197 éves varázsló hercegnőt keresik, Odie Mamaát, hogy segítsen rajtuk mágikus erejével.

Veszélyekkel teli, ugyanakkor hihetetlenül komikus útjuk során egy Ray nevű, szerelmi bánatban szenvedő Cajun szentjánosbogár, és egy jazz zenész aligátor, Louis segíti őket.

Veszedelmektől tarkított útjuk közben a két totális ellentét, Naveen és Tiana a legjobbat hozzák ki egymásból. Legyőzik az akadályokat, elfogadják a másikat, és ráébrednek, hogy az álmok valóra válnak – persze nem pontosan úgy, ahogy elképzeljük.

A mese végén a szerelem győzedelmeskedik, és azok a különbségek, amelyek korábban olyan fontosnak tűntek, egyre inkább elhalványodnak, végül teljesen maguk mögött hagyják a mellékfolyóban.

„Nagyon egyszerű célom volt ezzel a filmmel. Egy történetet szerettem volna elmesélni két csodás emberről, akik találkoznak, és egymásba szeretnek. Ezt akartam elmondani a barátaimnak, és a barátaim gyerekeinek, tulajdonképpen erről szólt az egész” –meséli Edwards.
„Káprázatos karakterek, határozott vélemények, humor, amely a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt élvezhető, remek zene. És közben mintha hullámvasúton ülnénk, egyszer lent, egyszer fent, az egyik pillanatban sírunk, aztán nevetünk. A lényeg, hogy megérintse az embereket a mese. Ha ez megtörténik, akkor minden a helyére került.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.