Mondom a magamét szilveszterig az m1-en

Kik lesznek az új Hofik és Hoféliák?

Vajon ki lesz a legújabb kedvenc a stand up comedy műfajában? Kiderül, ha hétről hétre figyelemmel kíséri a Magyar Televízió most induló Mondom a magamét! című műsorát. A csütörtökön induló sorozatban 300 jelentkező közül válogat a zsűri.

2009.11.25 08:22ma.hu

Társaságban be nem áll a szája, és ha megszólal, mindenki dől a nevetéstől. Ön is találkozott már ilyen figurával? Azok a tehetségek, akik eddig csak baráti körben, esetleg a tükör előtt csiszolgatták tudományukat, most ország-világ előtt fedhetik fel valódi énjüket a Mondom a magamét! című műsorban. Az MTV új szórakoztató sorozatában keddenként lépnek színpadra hölgyek és urak – mindazok, akik a szükséges önbizalommal és kellő számú poénnal jelentkeztek a Magyar Televízió felhívására.

Az első adás november 26-án (csütörtökön) indul a fellépők bemutatkozásával, 23.20-tól az m1-en. Szilveszterig pedig keddenként állnak pódiumra produkciójukkal a ma még ismeretlen kacagtatók. A stand up comedy műfajának szabályai szerint kellékek nélkül, közvetlenül a közönséghez szólva adnak elő humoros történeteket, vicceket és – akiket az isten is humoristának teremtett – egysoros poénokat.

A műsorszámokat és az előadók tehetségét a humor hazai legendái Nagy Bandó András, Galla Miklós és a sportéletből jól ismert Csapó Gábor értékeli, ad komoly összegzést a játékosok teljesítményéről. A műsor házigazdája mindenki nyuszómuszója, a Centrál Színház művésze, Magyar Attila.

A stand up comedy az angolszász országokban a legnépszerűbb, de az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés iránta. A műfaj gyökerei a vásárokban, cirkuszokban fellépő bohócokra és a varieték viccmesélő figuráira vezethetők vissza. Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában a 19. század vége felé erősödött meg a műfaj. Ekkortájt humoristák, írók álltak elő monológokkal, például Mark Twain is kedvelt előadó volt. A következő nagyobb lépést a stand up comedy történetében a rádió megjelenése és aranykora jelentette, majd a fellépések jellemző helyszínei az éjszakai bárok és klubok lettek. A fiatal Woody Allen, Bill Cosby, Steve Martin, Robin Williams és Eddy Murphy is kipróbálta magát stand up komédiásként, Angliában pedig Peter Sellers, Jim Carrey és Rowan Atkinson nevettette egy szál mikrofonnal a kezében a nagyérdeműt. Magyarországon az angolszász hagyományt követő stand up comedy a 2000-es években lett népszerű, de a színpadi humor hazai ikonjához, Hofi Gézához hasonló tehetség azóta sem bukkant fel.

Mondom a magamét! adásai keddenként 20.10-kor az m1-en

Első adás: 2009. november 26. (csütörtök), 23.20

Második adás: 2009. december 8.(kedd), 20.10

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.