Hiperrealista és pop-art-os művek

Adorján Attila kiállítása a Kogart Galériában!

A műtárgykereskedelmi profilú KOGART Galéria első kiállítása a KOGART Galéria művészének, Adorján Attilának az elmúlt években készült műveiből válogat november 12 és 26-a között.

2009.11.20 10:22port.hu

Adorján Attila hiperrealista és pop-artos elemekből épülő művészete egyéni módon ötvözi a klasszikus festői hagyományokat és technikai megoldásokat a hatvanas években feltűnt, majd a 21. század elején újra virágkorát élő fotórealizmus szenvtelen, távolságtartó attitűdjével. Alkotásainak a fogyasztói társadalmat finoman kritizáló, sokszor ironikus hangulata a különböző stílusokat bátran egyesítő festészeti felfogásából fakad. Munkamódszerére jellemző, hogy a kiindulópontul szolgáló fotót kiragadja eredeti környezetéből és újraértelmezi.

Festményinek visszatérő motívuma a nő alakja, bár gyakran fest szokatlan képkivágású gyári vagy utcai életképeket és csoportképeket is. Adorján Attila az elmúlt években elért hazai sikerei után (Strabag-díj) a nemzetközi művészeti porondon (Ausztriában, Németországban és Lengyelországban) is bemutatkozott. Első monografikus albuma 2009 elején jelent meg. A kétnyelvű kiadvány bevezető tanulmányát Szeifert Judit művészettörténész írta, megjelenését a KOGART támogatta. Adorján Attila a KOGART Galéria művésze.

"Adorján Attila művészete a valóság és a képzelet határmezsgyéjén mozog. Legfőbb motivációi a festészeti hagyományok tiszteletén alapuló archaizálás, és a klasszikus műfajok megújítása érdekében az anyagokkal, formákkal, eszközökkel történő kreatív kísérletezés. A megszülető művek utalásszerűen megidéznek egyes irányzatokat, de valójában nem köthetők egyikhez sem. Adorján Attila a kezdeti szorosabb kötődéseken túllépve, sajátos új képi világot teremt. Egy valóságot, ami kizárólag csak az övé." (Idézet Szeifert Judit Szubjektív valóság című tanulmányából In: Adorján Attila, magánkiadás, Budapest, 2009)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.