"Vágod? Befigyel a végzet!"

Vége a PLACCnak, vagy mégsem?

Bár az idei PLACCC Fesztivál hivatalosan vasárnap ért véget, a hatása érezhető Budapest kulturális életében.

2009.10.12 19:52ma.hu

Aki lemaradt, az sem maradt ki végleg. Az óriási érdeklődés miatt szerdáig látható a Belvárosi Szmogreduktor, valamint már tervezik a Soharóza Kórus és Göttinger Pál szlengblog-operájának továbbjátszását.

A Haszondesign Projekt köztéri alkotásainak egy része pedig marad az utcákon. A mottó Tartsd nyitva a szemed! A második PLACCC Fesztivál szervezői azt ígérték, hogy október 2 és 11. között felkavarják az állóvizet Budapesten, és a jelek szerint ez sikerült is nekik. Beszédtéma lett a holland Space hovatartozásról szóló dokumentum-színházi előadása vagy éppen a nagyvárosi diszkógömbbé alakított betonkeverő autó.

Megosztja az embereket a Téreltérítés Munkacsoport alkotása, az algákkal működő Belvárosi Szmogreduktor is. A Budapesti Műszaki Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói a tanáruk, Lakner Antal képzőművész vezetésével olyan izgalmas projektet találtak ki és valósítottak meg, amiről még vitáznak az emberek. A jelek szerint nehezen tudnak mit kezdeni egy beskatulyázhatatlan fúzióval, ami egyszerre tudományos kísérlet és képzőművészeti alkotás is.

A nagy siker miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a Belvárosi Szmogreduktort, így aki eddig lemaradt róla, szerdáig még megnézheti a Blaha Lujza téren. Óriási siker volt a PLACCC Fesztiválon a Soharóza Kórus és Göttinger Pál rendező közös produkciója, a Mindenütt jó. Az összes előadásra már a második napon valamennyi belépőjegy elkelt. A szleng.blog.hu alapján készült libretto Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság szövegírójának munkája.

A Soharóza Kórus olyan szövegekre improvizál zenét, mint például: "Megmurdellt, megmakkant", "Nem csicskulnak, kajakra jönnek, ez nem lakossági para", "Vágod? Befigyel a végzet!" A Szemlő-hegyi-barlangban bemutatott produkciót várhatóan még láthatják azok, akik a PLACCC Fesztivál alatt már nem jutottak belépőhöz. A szervezők tervezik a továbbjátszást, ezért érdemes folyamatosan figyelni a honlapon megjelenő információkat.

A Haszondesign Projekt alatt született köztéri alkotások egy részét is meg lehet még nézni Budapesten. Az 1000% csoport a VIII. kerületben rozsdás, málladozó, telecetlizett belvárosi pinceajtókról lekaparta a lakossági hirdetéseket, évek óta oszladozó plakátokat, graffitiket. A csúfságok helyét művészi alkotások, kis festmények, izgalmas grafikák vették át.

A Pincerehab eredményét a Rökk Szilárd utca, Bródy Sándor utca, Somogyi Béla utca, Szentkirályi utca útvonalon lehet látni. Amit a járókelők eddig észre sem vettek, oda mostantól gyönyörködni és fotózni is járhatnak. Szintén a VIII. kerületi Palotanegyedben látható az Élő galéria. Az Újirány Csoport felkutatta a Mikszáth tér-Krúdy Gyula utca - Lőrinc pap tér útvonalon található üzletek, kávézók, intézmények anekdotáit. Ezeket kitették a falakra, míg a járdára idézeteket festettek.

A sétálók az Élő galéria részévé válnak, hiszen az alkotók egyetlen nagy kommunikációs felületként értelmezik a környéket. A szövegek segítségével a helybeliek és az oda látogatók könnyebben szóba elegyedhetnek, és mindannyian otthon érezhetik magukat szűkebb és tágabb környezetükben. Mivel a kis táblák nagy sikert arattak, valószínűleg most már örökre kint maradnak a környékbeli házak homlokzatain.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.