"Szerény művészi kvalitású" három vízfestmény

Hitler-képeket árvereztek el Nürnbergben

Adolf Hitlernek tulajdonított tájképeket árvereztek el Németországban; az árverezőház által is bevallottan "szerény művészi kvalitású" három vízfestményért együttesen 42 ezer eurót adott három, névtelenséget kérő telefonos vásárló a szombati nürnbergi aukción.

2009.09.06 14:19MTI

A képek Hitler "korai korszakából", 1910-11-ből származnak, és Bécsben készültek, ahol a későbbi náci diktátor művészként bontogatta szárnyait. A falusias tájképeken lakóházak, malmok, templomok láthatók. A legtöbbet - 24 ezer eurót - A wachaui Weissenkirchen című képért adta egy külföldi vásárló, míg a Szétlőtt malmot 11 ezer, a Ház híddal a folyón című képet 7 ezer euróért vette meg egy hazai vevő.

Az ajánlatok 3000 euróról indultak. Herbert Weidler, az aukciósház tulajdonosa elismerte, hogy a képek "meglehetősen szerény művészi kvalitásúak", s inkább csak alkotójuk személye miatt érdekesek némelyek számára.

"Én azt mondanám, hogy egy olyan falusi művészettanár színvonalát tükrözik, aki megtanult rajzolni" -
fogalmazott. A Weidler aukciósház legutóbb márciusban árverezett el két Hitler-akvarellt. Bár a most kalapács alá került festményeket Hitler szignálta, a neki tulajdonított műveket örökké körüllengi az eredetiséggel kapcsolatos kétely.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.