Ősszel ismét a lovak közé csapnak

Bemutatják a magyar történelem egy-egy érdekes mozzanatát

A 2009-es New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad szeptembertől ismét számos programon keresztül mutatja be a magyar történelem, kultúra és kreativitás egy-egy érdekes mozzanatát.

2009.08.03 15:40ma.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 7-ig a világon elsőként a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria mutatja be a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő, Leonardo da Vincinek tulajdonított lovas bronzszobor titokzatos történetét.

"A budapesti ló: a Leonardo da Vinci-rejtély" című tárlat a mindössze 24 centis szobor eredetét a legmodernebb technikai eszközök segítségével vizsgálja. A New York-i Magyar Kulturális Intézet közreműködésével létrejött izgalmas kiállítást októbertől az atlantai High Museumban, majd 2010 márciusától a Los Angeles-i Paul Getty Museumban is megtekintheti az amerikai közönség.

A divatvilág egyik legrangosabb eseményével, a New York Fashion Weekkel egy időben különleges magyar divatbemutatóra kerül sor a New York-i Grace Plazaban.

Szeptember 13. és 16. között a Je Suis Belle, a Use Unused tervezőcsoport és Ahn Tuan designer legújabb haute couture kollekcióit mutatják be, és örökítik meg a közönség bevonásával. A ruhakölteményeket és kiegészítőket viselő modelleket és a vállalkozó kedvű járókelőket egy ritka, 8x10-es Polaroid fényképezőgéppel fotózzák majd le.

A exkluzív fotózás egyúttal tisztelegés az amerikai divatfotózás nagyjai, többek között Richard Avedon előtt, aki maga is előszeretettel alkalmazta ezt a kamerát és fényképészeti eljárást.

Az elkészült pillanatképeket ezután kiállítják az ICP (International Center of Photography) bejárata előtti, kocka alakú üvegépületben. A látványos esemény együttműködő partnere az ICP és a Grace Plaza.

A kifejezetten a magyar évad alkalmából szervezett, hét saját készítésű produkció egyikét, a Cabaret Magyar elnevezésű előadást elsőként szeptember 25-én mutatják be a New York-i Galapagos Art Space-ben.

A századvégi kabarékat 21. századi szellemiséggel megtöltő produkció ismert New York-i és magyar művészek közreműködésével mutatja be többek között Harry Houdiniben, Gábor Zsa Zsá-ban, Cicciolinában vagy éppen a Rubik-kockában rejlő közös magyar gyökereket.

A szeptemberi bemutatót követően az előadást még három alkalommal, október 15-én és 16-án, valamint november 20-án tekinthetik meg az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.