Brüno hódító útjára indult

Újabb polgárpukkasztás "Borat" részéről

A Brüno eredeti munkacíme így hangzott: Ínycsiklandó utazások Amerikán keresztül azzal a céllal, hogy heteroszexuális férfiakat láthatóan kényelmetlen helyzetbe hozzon egy átlátszó pólós meleg külföldi. Ez a cím igen kifejezően körülírja, mennyire provokatív figurával állt is elő Sacha Baron Cohen az utóbbi évek legmerészebb humorú vígjátékában, melyet csak imádni vagy gyűlölni lehet.

2009.07.10 20:26port.hu

Bátorság érdemrend
Sacha Baron Cohen jelenleg harmincnyolc éves, ám ha így folytatja, egyes vélemények szerint nem biztos, hogy betöltheti majd a negyvenet is. A világ legbátrabb komikusának címére pályázó színész ezúttal is kis híján agyonverette magát Izraelben és egy ketrecharc közben, de a legmerészebb lépése kétségtelenül az volt, amikor egy arab terrorista vezető előtt bin Ladent egy hajléktalan télapóhoz hasonlította. Persze ahogy a Borat esetében, úgy a Brünonál is felmerül a kérdés, hogy melyik jelenet volt előre megrendezett, és melyik forgott valóban gyanútlan kívülállók között, ám Cohen munkamódszerét ismerve ezek nagy részét valószínűleg örökre homály fedi majd. Az új film többségében kevésbé tűnik spontánnak elődjénél, de ez csak a kritikus megérzése, a tévedés jogát fenntartva magának.

Célpontok
A Brüno humor már csak a karakterből kifolyólag is elsősorban a heteroszexuális és homofób férfiak zavarba hozására és provokálására épít, de számos más célcsoport is megkapja a magáét. Cohen beszélget a gyerekeikből mindenáron sztárt faragni akaró szülőkkel, kigúnyolja a kötelezően jótékonysági ügyek mellé álló sztárokat, bemutatja a divatvilág ürességét, és persze megkapják a magukét az amerikai redneckek is. Kifejezetten erős az a jelenet, amikor egy lelki pásztor Isten segedelmével próbálja Brünot melegből heteróvá változtatni.

Summa
A Borat legerősebb jelenete kétségkívül a meztelen birkózás volt a hotelben, és ezúttal ahhoz hasonló kaliberű jelenetből minimum hármat is kapunk. A nézőknek nem hagynak sok időt felvenni a fonalat, ugyanis már az első percekben megleshetjük Brüno bizarr szexuális játékait a pigmeus Diesellel.

A film hazánkban 18-as korhatárbesorolást kapott, ami nem csoda az extrém szexjátékok bemutatása miatt, ráadásul a pletykák szerint Cohen sokat finomított a mozin az amerikai korhatárbizottság megenyhítése kedvéért. Ahhoz sajnos már kevés fantáziával bírunk, hogy elképzeljük, mennyire durva lehetett az eredeti, de az biztos, hogy Brüno interjúját La Toya Jacksonnal végül kivágták a kész műből kegyeleti okokból, mivel az osztrák divatriporter a nagy Michael számát próbálta kilopni a testvére telefonjából. Bár ez a hiány némileg fájó, de ettől még a Brüno az idei év legmerészebb komédiája marad.

Kinek ajánljuk?
- Akiknek nagyon magasan van a tűréshatáruk.
- Akiknek a Boratban pont a meztelen birkózás volt a kedvenc jelenetük.
- Akik szeretik, ha tabukat döntögetnek és feszegetik a határokat.

Kinek nem?
- Homofób férfiaknak és nőknek.
- Akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a humor jó ízléssel is párosuljon.
- Arab terrorista vezetőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.