Udvaros Dorottya lesz Horn Mici

Musical készül Abigél-ből

A Thália Színházban 2008. március 27-én - a Budapesti Operettszínház produkciójában - Kocsák Tibor-Somogyi Szilárd-Miklós Tibor Abigél című musicaljének ősbemutatójára kerül sor, amely természetesen Szabó Magda azonos című regényéből készült.

2008.02.07 10:01ma.hu

A Budapesti Operettszínház 2007/2008-as évadjának második bemutatója is bizonyítja: a Nagymező utcai teátrum a korszerű operett-előadások mellett irodalmi és történelmi alapú, valamint új magyar musicalek otthona. Ennek jegyében kerül sor a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az Abigél című musical ősbemutatójára.

A Budapesti Operettszínház évek, évadok óta jár a maga által kitaposott ösvényen, mely lassan-lassan főúttá szélesedik: igazi értékalapú, zenés népszínház, mely az operett-játszás megújítójaként a magyar kultúra nagykövete, valamint irodalmi, történelmi alapú és új magyar musicalek otthona. Vagyis az Operettszínház – ahogyan ezt már oly sokan tudják – nem Broadway- és Westend-sikerek bemutatásában látja a zenés színház jövőjét. „Értékeket kívánunk bemutatni” – mondja Kerényi Miklós Gábor direktor, és sorra kerülnek színpadra magyar musicalszerzők új, irodalmi vagy történelmi alapokon nyugvó művei. 

Ezúttal a magyar irodalom egyik legolvasottabb regényéből, Szabó Magda Abigéljéből készített musicalt Kocsák Tibor zeneszerző és Miklós Tibor dalszövegíró, akik már korábban, a Rock Színház idején vittek sikerre zenés műként olyan irodalmi remekeket, mint a Légy jó mindhalálig vagy az Anna Karenina. Az Abigél szövegkönyvét a színpadra állító fiatal rendező, Somogyi Szilárd írta. 

Ő szerezte meg az írónő hozzájárulását is, aki pedig korábban sokáig ellenállt, hogy „leányát”, Abigélt musicallé formálják. 2004 nyarán a Kossuth-díjas írónő Álarcosbál regényéből Somogyi Szilárd igazi musicalcsemegét készített. Magda néni természetesen látta az előadást, és nagyon boldog volt, hogy musical-műfajban is megjelenik. Igazán ez „törte meg a jeget”, hiszen sokan sokszor kérték tőle az Abigél című regényt is, hogy musicalt írjanak belőle. Az Álarcosbál sikere után az ifjú rendező kapta meg tőle ezt a lehetőséget. A musical új aspektusból közelít a csodálatos, szívet melengető, síros-nevetős történethez.


Abigél és Gina története minden formában siker. Siker volt – s a mai napig az – a regény. Az Abigél lett 2007-ben A Nagy Könyv-versenyen a 12 legkedveltebb kötet egyike. Óriási siker volt a Zsurzs Éva rendezte televíziós változat, mely a mai napig is fel-feltűnik a tv-k programján, s DVD-n is megjelent. S most jött el a pillanat, hogy az Abigél színpadon, zenés változatban is hódítson. 

Ez a darab hidat képez korosztályok, felfogások, különböző közönségrétegek között. A mai fiatalok, akik a kutatások szerint keveset olvasnak, az elsősorban a számukra készült musical-változat után remélhetőleg kézbe veszik a Szabó Magda-könyvet, vagy az írónő más műveit, kíváncsiak lesznek az egész korszakra, s megnézik a filmet is. Mindezek alapján igazi ifjúsági előadásnak szánják e bemutatót! Ugyanakkor az Operettszínház sztárcsapata, ifjú felfedezettjei és a meghívott sztár-vendégművészek egy legendát keltenek új életre, segítve a magyar irodalom eme gyöngyszemét, hogy más műfajban is csilloghasson.
 
Vagyis az előadás azoknak is érdekes lesz, akik már sokszor olvasták a könyvet, vagy tucatnyi alkalommal látták a filmet… A fordulatos történet lehetőséget ad egy eddig nem látott drámai, zenés színházi adaptációra, s kiderül, az alkotók hogyan látják 2008-ban Szabó Magda majdnem 40 éve írott történetét. Abigél tartogat még titkot mindannyiunk számára…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.