A 100 Tagú Cigányzenekar nagy durraása!

Prímáspárbaj a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon!

Prímáspárbaj szemtanúja lehet a közönség július 10-én, a 100 Tagú Cigányzenekar margitszigeti fellépésének napján.

2009.06.30 13:00ma.hu

A történet Járóka Sándor 1984-es temetéséig nyúlik vissza, amikor is több száz fős alkalmi zenekar kísérte utolsó útjára a prímáskirályt. Ekkor jöttek rá a résztvevők, hogy ebből a "bandából" koncertképes zenekar is válhatna.

Az ötlet nyomán az ország legjobb vendéglős muzsikusai és az 1984. évi Vonóspárbaj győztesei közül, valamint a Honvéd és a BM Duna Művészegyüttes, az Állami Népi és a Budapest Táncegyüttes, továbbá a Rajkó Zenekar tagjaiból verbuválódott a 138 fős "kezdőcsapat".

Azóta a kultúra nagykövetévé nőtte ki magát az együttes: majdnem minden földrész hangversenytermeiben sikerrel szerepelt, fennállása óta ezernél több koncertet adott. Repertoárjával megmutatja a magyar, a cigány és a klasszikus zene kapcsolódási pontjait.

Hacsaturján Kardtánca és Monti csárdása éppúgy felcsendül majd a mostani kétrészes margitszigeti műsorban, mint Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiája, Bizet Carmenjének részlete vagy erdélyi dallamok cimbalomszólón.

A prímáspárbaj résztvevői: Buffó Rigó Sándor művészeti vezető, Lendvai Csócsi József főprímás, Berki László koncertmester, Suki András helyettes koncertmester, Jónás Mátyás és Berki Béla prímás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.