Magyar film az Oscaron?

A Kaméleon a hivatalos magyar nevezés az Oscar-díjra

Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság szerdai ülésének döntése értelmében Goda Krisztina Kaméleon című játékfilmje képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2010-es versenyben - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t.

2009.06.17 17:53MTI

"Ha befejezek egy filmet, elengedem, és az onnantól kezdve járja a maga útját" - hangsúlyozta Goda Krisztina a nevezéssel kapcsolatban az MTI-nek, hozzátéve, nagyon örül, hogy filmjét elismerik a hazai döntéshozók.

    Arra a kérdésre, hogy meglepte-e a bizottság döntése, a rendező úgy válaszolt: annyira nem lepte meg, hogy a Kaméleont választották. Úgy vélte: filmje több műfajt ötvöz, és mint ilyen összetett alkotás beleillik a független filmes vonalba.

    Goda Krisztina megjegyezte: nem latolgatja a Kaméleon Oscar-esélyeit, mivel fogalma sincs, mi alapján hozzák meg a döntést. Egyszerűen örül annak, hogy a film, amelyet a Sanghaji Filmfesztivál versenyprogramjába, illetve a Moszkvai Filmfesztivál hivatalos programjába is beválogattak, ilyen esélyt kapott.

    A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi filmje, a Kaméleon tavaly ősszel indult a magyar mozikban, idén februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. A nemzetközi közönség a napokban láthatja először a sanghaji nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában, amely a berlini, cannes-i és velencei szemlék mellett a 12 úgynevezett A-kategóriás nemzetközi filmfesztivál egyike.

         A Kaméleon főbb szerepeiben Nagy Ervin, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Kulka János és Csányi Sándor látható, a forgatókönyvet a rendező Goda Krisztina és Divinyi Réka jegyzi. A film egy jóképű szélhámosról szól, aki abból él, hogy szeretetre éhes nőket hálóz be. Mikor azonban megismerkedik egy gyönyörű és okos balerinával, az élete fenekestül felfordul.

A nevezésért az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek, amelyek hazai mozibemutatójára 2008. október 1. és 2009. szeptember 30. között kerül sor. A bizottság szerdai ülésén a Magyar Filmművészek Szövetségének képviseletében Bollók Csaba, a Magyar Operatőrök Társaságától (HSC) Novák Emil, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhétől (MRC) Monory-Mész András, a Független Magyar Producerek Szövetségétől Muhi András, a Magyar Producerek Szövetsége képviseletében pedig Zákonyi S. Tamás volt jelen.

         A bizottság többségi szavazattal hozta meg döntését - szerepel a Magyar Filmunió közleményében. Mint írták, a nevező bizottság tekintettel volt arra a tényre, hogy a magyar filmgyártás az utóbbi időben egyre inkább "két lábon áll", megerősödését a különböző filmműfajok együttes jelenlétének köszönheti: részben a színvonalas szerzői és művészfilmeknek, részben a magas kvalitású közönség-, illetve zsánerfilmeknek. Utóbbiak közé tartozik a Kaméleon. A bizottság szerint a nevezés is jelzi a magyar filmipar képességét arra, hogy a minőségi filmkészítést a széles közönség számára is vonzóvá tudja tenni.

         Mint azt az MTI érdeklődésére a Magyar Filmuniónál elmondták, bár az elmúlt években a magyar nevezésről ősszel hoztak döntést, idén a producerekkel egyeztetve határoztak a nyár eleji időpontról, hogy a nevezett film alkotóinak a korábbinál több idejük maradjon az esetleges amerikai promócióra.

         Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére, az Oscar-díjra minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, ezek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelöltet, amely a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhet versenyre. Az Oscar-jelöltek listáját jövő február 2-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása március 7-én 82. alkalommal lesz a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.
       
  Magyarország hivatalos Oscar-nevezései az elmúlt tíz évben a következő alkotások voltak: Bollók Csaba Iszka utazása című filmje (2008); Pálfi György Taxidermiája (2007); Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje (2006); Koltai Lajos rendezése, a Sorstalanság (2005); Antal Nimród Kontroll című filmje (2004); Fliegauf Benedek Rengetegje (2003); Pálfi György Hukkle című munkája (2002); Sopsits Árpád Torzók című alkotása (2001); Gödrös Frigyes Glamour című mozija (2000); valamint Jancsó Miklós rendezése, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1999). Az öt jelölt közé egyetlen alkotás sem került be.

         A magyar játékfilmek közül eddig Szabó István Mephisto című alkotását jutalmazták Oscar-díjjal 1982-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.