18 darab 27 előadását láthatja majd a közönség!

POSZT: rekordszámú produkció a színházi találkozón!

Minden eddiginél több, 18 produkció került a június 4. és 13. között megrendezendő IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába, melyet idén Janisch Attila filmrendező állított össze.

2009.05.25 11:10MTI

Mint Simon István, a programsorozatot rendező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Kft. vezetője elmondta, a POSZT versenyprogramjába legfeljebb 14 produkciót vártak, végül azonban 18 darab 27 előadását láthatja majd a közönség. 

A Janisch Attila által kiválasztott produkciók sorában helyet kapott többek között a budapesti Örkény István Színház Jógyerekek képeskönyve, a Nemzeti Színház A park, az egri Gárdonyi Géza Színház A velencei kalmár, a fővárosi Katona József Színház Barbárok, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának A Gézagyerek, valamint a budapesti Vígszínház Augusztus Oklahomában című előadása, de a Pécsi Nemzeti Színház két produkciója is.
 
A helyhiány várhatóan ebben az esztendőben is problémát jelent majd - vélekedett Simon István, hozzátéve: több produkcióra már a pénztárnyitás után 20 perccel elfogytak a belépőjegyek. 

- "Néha örülünk, ha befér a zsűri" - fogalmazott. Mint megjegyezte, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program előkészületei a POSZT-ot is érintik, így a folyamatban lévő beruházások miatt több helyszín - például a Széchenyi tér vagy a Zsolnay gyár - kiesik majd. 

Több új helyen is lesznek azonban előadások, többek között a római Cella Septichorában is - tette hozzá.

Simon István megemlítette: a KoMa és az ALKA.T egy budapesti edzőteremben játszott Fédra Fitness című darabját Pécsett is egy fitneszteremben adják majd elő, de idén bevonják a helyszínek közé a pécsi színház balett-termét is, ahol a Szputnyik Hajózási Társaság játssza Bérháztörténetek 0.1 című produkcióját. 

A fesztivál társigazgatója, Jordán Tamás elmondása szerint az idei POSZT-on "hatalmas támadás indul minden irányban a színházért". A seregszemle 10 nap alatt 208 programot kínál; a versenydarabok mellett nagyon gazdag az Országos Színházmelletti Fesztivál (POSZT OFF) programja is. 

- "Borzasztó izgalmas dolgokat csinálnak a fiatalok (...), kezdik átalakítani a színház nyelvét" - fogalmazott. 

Jordán Tamás
közölte, a fesztivál eddigi díjai mellett újdonság, hogy a fővárosi Thália Színház felajánlotta: a három legjobb vidéki produkciót szeptemberben vendégül látja Budapesten. Faragó Zsuzsa, a színházi seregszemle Nyílt Fórum elnevezésű kísérőrendezvényéről szólva elmondta, idén különösen izgalmas programot sikerült összeállítaniuk: a POSZT vendégei részleteket hallhatnak a Nemzeti Színház Tízparancsolat-drámapályázatára beérkezett művekből, a litera.hu irodalmi portál Staféta című pályázatának darabjaiból, de számos más felolvasószínházi produkció és szakmai beszélgetés is várja a közönséget. 

Mint Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) főosztályvezetője hangsúlyozta, a tárca az előző évinél is nagyobb összeggel, 80 millió forinttal támogatta a fesztivált, míg jövőre 85 milliót szán a POSZT-ra.

Meixner András pécsi alpolgármester hozzátette, noha a városban nemrég ért véget a polgármester-választás kampánya, a POSZT "a kultúrpolitika minden oldalán kiemelt helyet foglal el". 

A politikus elmondta, Pécs az OKM támogatásával közel azonos összeget, 75 millió forintot fordított az idei fesztiválra. A szervezők közlése szerint a 2010-es POSZT versenyprogramját Fáy Miklós állítja össze; az újságíró már megkezdte a válogatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.