A faragványnak valójában semmi köze hozzá!

Cáfolták A da Vinci-kód kápolnájának mítoszát!

Egy, A da Vinci-kód előzményének is tekinthető Angyalok és démonok című film múlt heti bemutatója elé időzítve megjelentetett könyv szerint a híres Rosslyn kápolna faragványainak valójában semmi köze nincs az összeesküvés-elméletekhez.

2009.05.20 19:40ma.hu

Michael Turnbull történész szerint a Roslinban álló kápolna, amely A da Vinci-kód című regényben is igen fontos szerepet játszott, valójában egyáltalán nem köthető a Grál-mítoszhoz. Így a könyv szerint a faragványokon nem látható sem Krisztus feje, sem a Szent Grál, sem pedig a frigyláda. 

A faragványok botanikai vizsgálata emellett azt is igazolta, hogy ott egyáltalán nem látható a kukorica képe. Ezt a feltételezést ugyanis korábban annak bizonyítására használták fel, hogy Orkney hercege, Henry St. Clair 1398-ban Amerikába hajózott, így ő lehet a kontinens első európai felfedezője.
 
A kápolna a könyv, és az abból készített film óta egyébként igazi turistalátványosság lett. A szakértő így egyet elismer: a helynek valóban van misztikus kisugárzása, ám azt nem a vélt jeleknek köszönheti. Dan Brown amerikai író A da Vinci-kód című regényének alapötlete egyáltalán nem új; a rejtélyek kedvelői számtalan forrásból hallhatták azt az alternatív Jézus-történetet, mely szerint a Megváltó halála előtt Mária Magdolnával gyermeket nemzett.
 
A feltevés szerint Magdolna a kislánnyal francia földre menekült, ahol a helyi zsidó közösség fogadta be és tisztelte őket királyi vérből származó családként. A leány vagy leszármazottai később beházasodtak a Meroving-házba, így Jézus vérvonala része lett az európai uralkodóházaknak.
 
Az elmélet szerint a katolikus egyház természetesen mindent megtesz, hogy a világ elől eltitkolja Jézus úgymond "valódi történetét", s titkos társaságai révén még a gyilkosságtól sem riad vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.