A darabot pénteken délután láthatja a közönség!

Who the F..k is Lady Domina - új musical az Ódry Színpadon!

Fiatal szerzők Who the F**k is Lady Domina című új musicaljének előadása a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés osztályának utolsó vizsgája. A darabot először pénteken délután láthatja a közönség Budapesten, az Ódry Színpadon.

2009.04.24 19:00MTI

Bella Máté írta a musical zenéjét, Galambos Attila a dalszövegeket, a darab keretét Suda Balázs Róbert teremtette meg - mondta el Almási-Tóth András rendező. A fiatal szerzők a darabbal eredetileg a Reneszánsz évre készültek pályázni, azután került hozzá a mű, amely a dalok kivételével mára szinte teljesen megváltozott. 

A rendező a játékot alkalmasnak találta arra, hogy a most végző zenés osztály ezzel vizsgázzon, de azt javasolta, hogy a zenei részek között a növendékek improvizáljanak a témára. A kiindulópont az, hogy 1605. november 5-én a Guy Fawkes vezette protestánsellenes csoport merényletet kísérelt meg I. Jakab angol uralkodó ellen. 

Az úgynevezett lőpor-összeesküvés mellett a Jakab-kori drámaíró, Ben Jonson Az alkimista című darabja szolgáltatta az ihletet, a mű a kapzsiságról és a hiszékenységről szól. A Who the F**k is Lady Domina színhelye egy mulató, ahol két műsorvezető afféle valóság show-t vezet, de végül kiderül, hogy a néző inkább egy átverő show tanúja. 

A darab még folyamatosan alakul a pénteki bemutatóig - jegyezte meg Almási-Tóth András. Bella Máté a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán Fekete Gyula növendéke. Az elmúlt fél évtizedben ahány zeneszerzői versenyen elindult, mindegyiken nyert. Legutóbb, január 12-én az Új Magyar Zenei Fórum első zeneszerzőversenyének első díját kapta. 

Mint elmondta, minden szereplőt egy-egy vezérmotívum jellemez, a darab zenei világa komolyzenei indíttatású, jazzes elemekkel, tonális rendszerű, különleges effektusokkal tarkítva. 

Bella Máté először zongorázni tanult, de már 10-12 éves korában sokat improvizált a hangszeren, így fedezte föl magában a vágyat a zeneszerzés iránt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.