Görög Ortodox Diaszpóra Magyarországon!

Tavaszi kiállítások a Budapesti Történeti Múzeumban!

Magyarország épített örökségének és műkincseinek gazdagsága közismert és elismert. A múltba visszapillantva ennek megteremtésében jelentős szerepet játszott az a bevándorló görög népcsoport is, melyet az utókor az ún. első görög diaszpóraként ismer.

2009.03.31 17:40ma.hu

A XVII. század végén, a XVIII. század elején nagyobb számban betelepülő görögök a török hódoltság utáni újjáépítésben, újjáéledésben meghatározó szerephez jutottak.
 
A vállalkozó szellemű és a kockázattól sem visszariadó görögség a reformkori fellendülés meghatározó mecénásává vált: támogatták – többek között – a Lánchíd megépítését, a Ludovica és a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását. 

Egyházi, képzőművészeti és irodalmi hagyatékuk ma is egyedülálló a régióban. A Budapesti Történeti Múzeumban megrendezésre kerülő nagyszabású kiállítás háromszáz négyzetméteren több mint kétszázötven értékes műtárgy felvonultatásával az első magyarországi görög diaszpóra kulturális, szellemi, egyházi és tárgyi emlékeit mutatja be.
 
Olyan közismert épületekkel, műemlékekkel és műkincsekkel találkozhat a látogató, amelyekről korábban talán nem is sejtette, hogy a hazai görögség neves vagy névtelen személyeihez fűződik. 

A gazdag emlékanyagban - a közgyűjteményeknek, egyházi gyűjteményeknek és nagyvonalú magángyűjtőknek köszönhetően -, sok olyan féltve őrzött műtárgy is megjelenik, amely mindeddig nem került a nagyközönség elé. 

A görögök máig élő hagyatékát bemutató, hiánypótló tárlat nemcsak a hazai, hanem a külföldi múzeumbarátokat is vonzza. A kiállításhoz igényes kivitelű, több nyelvű katalógus is készült. 

Görög Ortodox Diaszpóra Magyarországon a XVII-XIX. században
Budavári Palota 
2009. április 2. – július 5.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.