Gyász

Elhunyt a világhírű cseh operaénekesnő

Sona Cervená több mint százszor énekelte a világ vezető színpadain a Carment.

2023.05.09 12:50MTI

Elhunyt 97 évesen Sona Cervená világhírű cseh operaénekesnő, aki leghíresebb, védjegyévé vált szerepét, a Carment több mint százszor énekelte a világ vezető színpadain.

A prágai Nemzeti Színház közlése szerint a mezzoszoprán vasárnap hunyt el szülővárosában, egy prágai kórházban, ahol meg nem nevezett betegséggel kezelték.

Cervená első sikereit szülőhazájában aratta, 1958-ban azonban az egykori Kelet-Berlin operaházához szerződött. A berlini fal felhúzásakor az utolsó nyitva maradt átkelőhelyen Nyugatra szökött, a nyugat-berlini, a frankfurti és a San Franciscó-i operaházban énekelt, de vendégszerepelt sok más nyugat-európai és amerikai operaházban is.

San Franciscóban 1962-től rekordszámú, 11 évadon át szerepelt, a Carmenen kívül különösen emlékezetes alakításokat nyújtott Richard Wagner és Leos Janácek operáiban.

Életének utolsó három évtizedét újra szülőhazájában, az immár szabad Prágában élte le, ahova magával hozta a prágai Nemzeti Színházhoz Robert Wilson neves amerikai rendezőt.

"A kimagasló énekesnő és színésznő sorsában visszatükröződött a cseh kultúra sorsa, amelyben a tehetségek gyakran külföldön érvényesültek, mert odahaza nem volt elég szabadság" - mondta Jan Burian, a Nemzeti Színház főigazgatója.

"Nem élhettem és énekelhettem szabadság nélkül" - mondta az énekesnő egy interjúban, amelyet a cseh közrádiónak adott.

Az operadíva tavaly szeptemberben, röviddel 97. születésnapja után még szólót énekelt Rómában, a Lateráni Szent János-székesegyházban egy koncerten, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy Csehország töltötte be az Európai Unió elnöki tisztét.

Neki köszönhető, hogy opera születhetett a kommunista hatóságok által 1950-ben meggyilkolt pap, Josef Toufar történetéről.

Művészetét számos kitüntetéssel ismerték el, egyebek mellett megkapta a washingtoni John F. Kennedy Központ Művészeti Aranymedálját, hazájában pedig - egyéb magas kitüntetések mellett - a cseh kultúra női nagykövetévé választották. Négy éve még egy aszteroidát is elneveztek róla.

A színésznőként is ismert Cervená 1999-ben megjelentette emlékiratait, és megírta nagyapja, Václav Frantisek Cervený híres 19. századi hangszerkészítő életrajzát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.