Gasztronómia

Elveszettnek hitt, 1926-os évjáratú pezsgőt kóstoltak meg a neves pezsgőgyárban

Az 1926-os évjáratú címkét látva nem akart hinni a szemének a borszakértő.

2023.02.25 00:30MTI

A Ruinart francia pezsgőgyárban csütörtökön felbontották a márka legrégebbi ismert évjáratú - 1926-ban készült - pezsgőjét, amely Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből került elő.

Maxime Valery, a lyoni agglomerációban található Collonges-au-Mont-d'Or Paul Bocuse-ről elnevezett éttermének vezető borszakértője 2021-ben a teljes borkészletet leltározta, ekkor bukkant a szúette ládákban heverő palackokra. Az 1926-os évjáratú címkét látva nem akart hinni a szemének. Óvatosan megtisztította a fekete portól és nedvességtől a palackokat, amelyeket a néhai mesterszakácsnak az étteremmel szomszédos háza - hajdanán a közeli Saone folyó által is elöntött - pincéjében talált.

A borszakértő értesítette a Ruinart házat, amely hitelesítette a palackokat. Valóságos kincset jelentett ez a honlapja szerint 1729-ben alapított, legrégibb pezsgőgyár számára, amelynek pincéjét a náci megszállás alatt kiürítették, megfosztva a céget az örökségétől.

"Ez a ház első évjárata" - hangsúlyozta Frédéric Panaiotis, a Ruinart pincemestere, amikor kinyitotta a 18 megtalált értékes palack egyikét.

1926-ban született a lyoni sztárséf is, aki előszeretettel gyűjtötte az akkori évjáratú nemes italokat.

A pincészet jegyzetei szerint az 1926-os évben jó volt a termés, a borok "kellőképpen elegánsak" voltak "különösebb feljavítás nélkül".

Az évek során az ital pezsgése szinte teljesen eltűnt.

Három palack a Bocuse étterem tulajdonában marad, a 14 másikat a pezsgőgyár pincéibe szállítják.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.