Erőszak

Németország elrendelte a holokauszt-túlélő intézeti elhelyezését a Covid-19 oltás megtagadása miatt

Inna Zsvanetszkaja zeneszerző állítólag bujkál, hogy megakadályozza, a hatóságok erőszakkal bebörtönözzék és beoltassák őt.

2023.01.15 06:12ma.hu

Inna Zsvanetszkaja szovjet származású zeneszerzőnő a jelentések szerint bujkál a német hatóságok elől, miután azok megpróbálták a 85 éves holokauszt-túlélőt elmegyógyintézetbe záratni és akarata ellenére beoltatni a kovid ellen - írta a Report24 német hírportál.

Politikusok és jogi szakértők, köztük az "Alternatíva Németországért" (AfD) pártot vezető Martin Sich a német alaptörvény megsértéseként ítélték el a zeneszerző ellen hozott bírósági határozatot.

Miközben egy bírósági végzés szerdán engedélyezte Zsvanetszkaja erőszakos eltávolítását stuttgarti otthonából, hogy "saját érdekében" intézetbe helyezzék, állítólag "baráti aktivisták" mentették ki a látogatás előtt. A rejtekhelyéről rögzített videón a zeneszerző a Report24-nek azt mondta, hogy "a zene az életem, és ha elveszik tőlem a zenét, akkor elveszik az életemet".

Zsvanetszkaja ügyvédje fellebbezést nyújtott be, és csütörtökön meggyőzte a Stuttgart-Bad Cannstatt-i kerületi bíróságot, hogy függessze fel a végzés kötelező oltási részét, amíg nem oldják meg a kérdést. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a nőt még mindig bármikor intézetbe zárhatják.

A múlt hónapban kiadott végzés felhatalmazza Zsvanetszkaja gyámját és az orvosi segítő személyzetet, hogy erőszakkal behatoljanak az otthonába, szükség esetén rendőrt hívjanak, majd legkésőbb 2024 decemberéig pszichiátriai intézetbe zárják, hogy beadhassák neki a Covid-19 vakcina két oltását, amelyet többször is megtagadott.

A kényszerkezelést állítólag a zeneszerző állítólagos mentális és fizikai betegségei indokolják, amelyek között a végzés szerint nárcizmus, egománia, logorrea, demencia, elhízás, szívbetegség és a zene iránti megszállottság szerepel. "Teljesen elmerül a kompozícióiban és annyira lefoglalja a zene, hogy lehetetlen vele értelmes beszélgetést folytatni" - áll a dokumentumban.

Zsvanetszkaja ismerősei azzal ellenkeztek, hogy a héten készült videófelvétel bizonyítja, hogy testileg és lelkileg egészséges. Mascha Orel, egy holokauszttúlélők érdekvédelmi szervezetének társalapítója elismerte ugyan, hogy a zeneszerző "introvertált és autista", de a TKP német hírügynökségnek azt mondta, miután beszélt Zsvanetszkajával, hogy ez "normális egy rendkívül tehetséges művész esetében", de a zeneszerző gyámja ennek ellenére évek óta próbálta intézetbe záratni védencét, mert az egyszer megtagadta a gyógyszeres kezelését.

Martin Haditsch osztrák professzor azzal érvelt, hogy Zsvanetszkaja erőszakos beoltása sérti a Nürnbergi Kódexet, a második világháborút követő náci háborús bűnösök elleni perek során elfogadott, az orvosi kísérleteket tiltó törvények összességét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.