Kultúra

12 évet is kaphat a férfi, aki el akarta lopni Banksy egy kijevi házfalra festett alkotását

A férfi több társával december elején vágta ki a műalkotást, amelyet Banksy az ukrán főváros Hosztomel külvárosának egy falára festett.

2023.01.03 09:10MTI

Az ukrán főügyészség eljárást kezdeményezett az ellen a tolvaj ellen, aki el akarta lopni a világhírű brit graffitiművész, Banksy egy kijevi házfalra festett alkotását.

A férfi több társával december elején vágta ki a műalkotást, amelyet Banksy az ukrán főváros Hosztomel külvárosának egy falára festett. A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltókészülékkel.

A hatóságok közleménye szerint csak egy személy ellen indult eljárás az ügyben, mivel a tolvaj, segítőtársait megtévesztve, azt mondta nekik, hogy minden engedélyt beszerzett a műalkotás eltávolításához.

A főügyész hivatala hétfői közleményében leszögezte, a férfi tisztában volt a mű értékével, és el akarta adni. A kép kivágását a helyi lakosok vették észre és jelentették a rendőrségnek, amely elfogta az elkövetőt.

Banksy ukrajnai művének tolvaja akár 12 év börtönbüntetést is kaphat

A műalkotást a hatóságok lefoglalták, sorsáról az ukrán kulturális minisztérium dönt majd.

Banksy, akinek alkotásai dollármilliókért kelnek el, novemberben több kijevi házfalra is festett képeket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.