Gyász

Elhunyt Szecsanov Martin operatőr

A fotósként, festőművészként, zenészként és galeristaként is tevékenykedett alkotó 55 éves volt.

2023.01.02 07:26MTI
Fotó: MTI/Kallos Bea

Elhunyt Szecsanov Martin operatőr. A fotósként, festőművészként, zenészként és galeristaként is tevékenykedett alkotó 55 évesen halt meg vasárnap - közölte a család az MTI-vel.

Az apai ágon bolgár származású Szecsanov Martin a gimnázium elvégzése után a Práter utcai fotósiskolában tanult, majd a filmgyárhoz került világosítóként. Koltai Lajos operatőr mellett dolgozott Szabó István Hanussen című, 1988-ban bemutatott filmjében. Szintén ő volt a világosító a Szamárköhögésben, a Meteóban, a Melodrámában és a Senkiföldje című moziban.

A kilencvenes években segédoperatőrként számos Magyarországon készült amerikai filmben dolgozott, köztük az Evitában, A Féreg akcióba lépben, a Rendőrakadémia 7.-ben és az X polgártársban. A 2000-es évektől reklámfilmekben is forgatott.

Első játékfilmes operatőri munkája 2006-ban bemutatott Metamorfózis volt Sinkovics Gézával közösen, Hódi Jenő rendezésében. Ezt követően Herendi Gáborral forgatta a Lorát (2007), ő volt az operatőr a Szobafogság (Daniel Young, 2008), a Senki szigete (Török Ferenc, 2014), A fény őrzője (Ermek Tursunov, kazahsztáni filmdráma, 2018), a BÚÉK (Goda Krisztina, 2018), valamint az X - A rendszerből törölve (Ujj Mészáros Károly, 2018) című filmben.

Törökországban fényképezte a Ketche és Can Ulkay által rendezett Müslüm-öt (2018) és az Özer Feyzioglu által készített, a súlyemelő világlasszis Naim Süleymanoglu életéről szóló Naim-ot (2019).

Egyik kedvenc műfaja a videoklip volt. Számos zenekarral, zenésszel dolgozott együtt, készített klipet sok más mellett Yonderboinak, a Superbuttnak, a Fekete Vonatnak, a Heaven Street Sevennek és a Leukémia zenekarnak. Saját zenekarai (IL18, Magyar Jaguár) klipjeit is maga készítette. Fotósként és festőként szintén tevékenykedett; a barátokkal üzemeltetett Fest;Tisztít Galérában képzőművészeknek biztosított kiállítási lehetőséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.