Kultúra

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

A rendezvény fő célja a méz népszerűsítése.

2022.12.06 00:30MTI

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A rendezvény fő célja a méz népszerűsítése. Sokat léptek előre e téren, néhány éve a vásárlók csak az akác- és vegyes mézet keresték, a repceméz például eladhatatlan volt. Öt év alatt mintegy 50-70 dekagrammal nőtt az egy főre eső éves átlagos mézfogyasztás, ami jelenleg egy kilogramm körül mozog.

Árgyelán János, az egyik főszervező elmondta, hogy a közönséget mézkóstolókkal és -vásárral, családi programokkal, adventi készülődéssel várják; ezzel párhuzamosan szakmai programokkal, előadásokkal készülnek a méhészeknek.

A látványos programok között szerepel a mézlovagrendek fáklyás felvonulása pénteken; szombaton gyermekprogramok lesznek a művelődési házban, ahol csaknem az összes hazai fajtamézet lehet megkóstolni. Lesz mézszentelő szentmise a katolikus templomban, szombaton pedig kihirdetik az Év kiváló magyar méze verseny eredményeit, amelyre száznál több minta érkezett.

A szakmai programok között szerepel az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének az előadása a magyar méhészeti ágazat aktualitásairól; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnökének előadása; de szó lesz méhbetegségekről, mézpiaci helyzetelemzésről és bemutatkozik Székelyudvarhely is a szakmának.

A részletes program a www.gyulaimezfesztival.hu oldalon tekinthető meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.