Kultúra

Botrány! Csalás az Eurovíziós Dalfesztiválon?

Az European Broadcasting Union (EBU) nyilvánosságra hozta, hogy hat nemzeti zsűrit töröltek a 2022-es Eurovízióról.

2022.05.15 10:59ma.hu

A 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti zsűriszavazása során az EBU közleményt adott ki, amelyben kifejtette, hogy a második elődöntőben hat ország nemzeti zsűrijét eltávolították a versenyből. Ezeket az országokt a második elődöntőben és a nagydöntőben is a "hasonló szavazási szokásokkal rendelkező országok" összesített eredménye váltotta ki.

A vg.hu szerint a 2022-es Eurovízióról eltávolított hat nemzeti zsűri a következő országokból származott:

- Azerbajdzsán
- Grúzia
- Montenegró
- Lengyelország
- Románia
- San Marino
 
Az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) összeurópai szavazópartnere által a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjének második ruhapróbája utáni zsűri szavazásának elemzése során hat ország eredményeiben állapítottak meg bizonyos szabálytalan szavazási mintákat - közölte az EBU.

A Verseny Szavazási Instrukcióinak való megfelelés érdekében az EBU a szavazópartnerével együttműködve kiszámított egy helyettesítő összesített eredményt minden érintett ország számára mind a második elődöntőben, mind a nagydöntőben. Ezt a folyamatot a Független Szavazásfigyelő is elismerte - írja az EBU.

Az EBU közleménye szerint rendkívül komolyan veszik az Eurovíziós Dalfesztiválon a szavazás manipulálására irányuló gyanús kísérleteket, és jogában áll az ilyen szavazatokat a hivatalos szavazási utasításokkal összhangban eltávolítani, függetlenül attól, hogy az ilyen szavazatok befolyásolhatják-e az eredményeket és/vagy az eredményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.