Műkincs

Ez eddig a legdrágább amerikai műalkotás

Egy Andy Warhol-alkotás 195 millió dollárt ért el a Christie's aukcióján.

2022.05.10 14:46ma.hu

A pop art mozgalom egyik vezéralakjaként ismert Andy Warhol amerikai művész Marilyn Monroe színésznő 1964-es portréja 195 millió dollárért kelt el hétfő este a Christie's árverésén, ezzel minden idők legdrágább amerikai műalkotása lett, és a legtöbbet, amit egy 20. századi mű nyilvános árverésen elért.

A "Shot Sage Blue Marilyn" című festmény egyike annak az öt portrésorozatnak, amelyet Warhol Monroe-ról készített 1962-ben bekövetkezett halála után, felhasználva a színésznő reklámfotóját, és különböző színösszeállításokat alkalmazva.

A címben szereplő "shot" szó egy lövöldözésre utal, amely Warhol műtermében történt nem sokkal a mű elkészülte után. A sorozat öt festménye közül négy megsérült, de ez végül milliókkal növelte az árat.

A Christie's által "az amerikai pop abszolút csúcsának" nevezett portré valamivel a 200 millió dolláros becsült ár alatt kelt el. A Warhol-vászon felülmúlta a korábbi rekordot, amelyet Pablo Picasso egy festménye állított fel, amely 2015-ben közel 180 millió dollárért kelt el.

A hétfőn eladott Monroe-portré egy svájci műkereskedő családjáé volt, aki közölte, hogy az eladásból származó bevételt jótékony célra fordítják. A vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.