Kultúra

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiálllítása nyílik a hadtörténeti múzeumban

A különleges tárlaton valódi hadihajók papírmaséból készült pontos másolatait lehet megtekinteni.

2022.04.02 11:30MTI

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiálllítása nyílik meg szombaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, az autizmus világnapján.

Az intézmény közleménye szerint a különleges tárlaton valódi hadihajók papírmaséból készült pontos másolatait lehet megtekinteni.

Nemes András Bence Egy hajóban evezünk című kiállításán 17 darab, 1:100-as méretarányban elkészült makett között csatahajókat, rombolókat, aknaszedő hajót, repülőgéphordozó hajót, valamint a Titanic utasszállító több mint 2,5 méteres részletgazdag makettjét is megtekinthetik az érdeklődők. A kiállított gyűjtemény nagyrészt az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének hajóiból áll, de külön erre a tárlatra elkészültek a Leitha és Maros monitorok makettjei, így az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészete is képviselteti magát - fejtették ki.

A 21 éves Nemes András Bence hobbija a makettezés, azon belül is a hadihajók építése - írták.

A szombaton 11 órakor megnyíló tárlatot egy hónapig, május elsejéig lehet majd látogatni - olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

Április 2. az autizmus világnapja. Az ENSZ kezdeményezésére 2008 óta tartandó világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számára. E napon 2008 óta kék színűre világítanak ki egy-egy ismert épületet az akcióban részt vevő országokban. Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.