Kultúra

Több mint nyolcmillió dollárért kelt el egy középkori zsidó imakönyv

A jellegzetes, elegáns héber betűkkel írt, gazdagon illusztrált, ritka könyv a két legfőbb zsidó ünnep, a ros hásáná (Újév napja) és jom kippur (engesztelés napja) liturgiáját tartalmazza.

2021.10.20 17:12MTI

Mintegy 8,3 millió dollárért kelt el egy 700 éves zsidó imakönyv egy New York-i aukción.

A mai Bajorország területéről származó illusztrált imakönyv - egy úgynevezett máchzor - leütési ára a legmagasabb összeg, amit valaha árverésen héber kéziratért adtak - közölte kedden a Sotheby's auckiósház.

A jellegzetes, elegáns héber betűkkel írt, gazdagon illusztrált, ritka könyv a két legfőbb zsidó ünnep, a ros hásáná (Újév napja) és jom kippur (engesztelés napja) liturgiáját tartalmazza. A kitűnő állapotban megőrzött kötet egyike a kevés fennmaradt askenázi máchzornak.

A kéziratot, a Luzzatto ünnepi máchzort egy zsidó kulturális szervezet ajánlotta licitre, leütési árát előzetesen négy-hatmillió dollárra becsülték.

A Sotheby's szerint számos vásárló érdeklődött az imakönyv irány. A legmagasabb árat végül egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtő kínálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.