Kultúra

Jubileumi koncertet ad a Tátrai-vonósnégyes decemberben

Jubileumi koncertet ad a Tátrai-vonósnégyes megalakulásának 75. évfordulója alkalmából december 1-jén a RAM Budapest koncerttermében.

2021.10.10 00:42MTI

A jubileumi koncerten neves előadók közreműködésével idézik meg a kamarazenélés aranykorát. Megszólal felvételről és emlékképekben a Tátrai-vonósnégyes, a jelent a Kállai-vonósnégyes reprezentálja, a jövőt a Junior Prima-díjas tehetségekből álló Korossy Kvartett és Székely Lilla Anna hegedűművész képviseli - közölte a Tátrai Vilmos Zeneművészeti Emlékalapítvány az MTI-vel.

A koncert a XIII. kerület Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően ingyenes. Tátrai Vilmos a világhírű Tátrai-vonósnégyes és a Magyar Kamarazenekar alapítója, az Állami Hangversenyzenekar legendás hírű koncertmestere, a budapesti Zeneakadémia kiemelkedő egyéniségű professzora volt. A 20. századi magyar zenei élet egyik meghatározó művészeként, egész életével a magyar zenei élet hazai és nemzetközi elismerésén fáradozott.

A Tátrai-vonósnégyes 75 évvel ezelőtt, 1946. október 8-án lépett először a nyilvánosság elé. A született primárius a Székesfővárosi Zenekar szólamvezetőit társította első vonósnégyesében, így született meg a Tátrai Vilmos, Rényi Albert, Iványi József és Dénes Vera nevével fémjelzett Tátrai-kvartett.

A kvartett fönnállásának csaknem ötven esztendeje alatt kiváló muzsikusok váltották egymást: csellistája Banda Ede (1951), a második hegedűse Szűcs Mihály (1954), majd Várkonyi István (1968), brácsistája pedig Konrád György (1959) lett. Ebben a felállásban a Tátrai-vonósnégyes utoljára 1994. január 10-én, Pannonhalmán játszott együtt.

A legendás négyes a 20. század második felének egyik legjelentősebb együttese lett, repertoárjuk felölelte a teljes klasszikus-romantikus és a jelentős kortárs, magyar kvartettirodalmat. Mintegy 2500 koncertet adtak bel- és külföldön, 150 lemezfelvétel készült velük.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.