Kultúra

Új szerzeménnyel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteménye

A tárgy a szultáni szeráj ötvösműhelyében készülhetett IV. Mehmed szultán (1648-1687) uralkodásának vége felé.

2021.10.07 21:30MTI

Új szerzeménnyel, egy 17. századi oszmán-török aranytárggyal gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) fegyvergyűjteménye, a sodronyos vassapka a Nagyvezér aranya című kamaratárlaton látható - közölte a múzeum az MTI-vel.

L. Simon László, az MNM főigazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az intézmény távlati céljai közé tartozik hónapról-hónapra egy-egy új szerzemény bemutatásával felhívni a nagyközönség figyelmét a nemzet múzeumának fantasztikus kincsestárára. Hozzátette: az elmúlt időszakban több mint 40 műtárgyvásárlási szerződést írt alá több mint 80 millió forint értékben. A kiállításon látható fejtakarót 22 millió forintért vásárolták.

A múzeum tájékoztatása a tárgy a szultáni szeráj ötvösműhelyében készülhetett IV. Mehmed szultán (1648-1687) uralkodásának vége felé, vélhetően szultáni megrendelésre Kara Musztafa nagyvezér számára.

A tárgy enyhén spirálisan futó, vékony gerinclemezzel elválasztott 16 sávból áll, ezeket pompás vésett és cizellált szegfűk, tulipánok, jácintok és nefelejcsek ékesítik. Az ötvösmester arra is figyelt, hogy egyetlen sáv se legyen egyforma, azaz mindenhol mások a virágok vagy azok méretei. Jelentőségét jól szemlélteti, hogy legfeljebb ezüst vagy részben aranyozott ezüsttel borított sodronyos vassapkák maradtak fenn a világ nagy múzeumaiban. A Magyar Nemzeti Múzeum a maga másik két, ezüsttel borított sodronyos vassapkájával igen jól áll a "versenyben".

A korábbi tulajdonos néhai felmenője a tárgyat Esztergom környékén, egy fa gyökerei között találta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.