Gyász

Az Emmi saját halottjának tekinti Póka Egon basszusgitárost, zeneszerzőt

Zenészek generációit nevelte ki az elmúlt két és fél évtizedben.

2021.09.17 15:12MTI

Saját halottjának tekinti Póka Egon Máté Péter- és Weiner Leó-díjas basszusgitárost, zeneszerzőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A művész 68 évesen, szerdán hunyt el - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet: Póka Egon (1953-2021), a magyar blues és rockzene egyik kiemelkedő alakja, a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója, igazgatója zenei pályafutását a Metro együttesben kezdte, majd tagja volt többek között a Tűzkerék, az Olimpia, a Juventus zenekaroknak és a Hobo Blues Bandnek, amelyben 1978 és 1993 között játszott. 1997 és 2009 között a P. Mobil tagja volt.

Pályafutása során mintegy 200 dalt írt és a Kopasz kutya című film zenéjét is ő szerezte. 2007-től önálló formációját, a Póka Egon Experience nevű együttesét vezette, amellyel saját számokat, valamint feldolgozásokat is játszottak. Póka Egon az 1990-es évek derekán hozta létre a Kőbányai Zenei Stúdiót, amelynek igazgatója is volt, és amely zenészek generációit nevelte ki az elmúlt két és fél évtizedben - emlékeztet a kommüniké.

A művész 2003-ban Kőbánya díszpolgára lett, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2019-ben pedig Máté Péter-díjat vehetett át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.