Kultúra

Napóleon egyik kalapjára lehet licitálni

Hétfőtől látható a Bonhams aukciósház hongkongi kiállításán Napóleon egy kalapja, amelyet októberben bocsátanak árverésre Londonban.

2021.09.07 21:30MTI

A kalapról DNS-vizsgálattal bizonyították be, hogy egykor valóban a francia hadvezér és császár hordta a fején.

Uralkodása ideje alatt a császár nagyjából 120 kalapot viselt. A fejfedőket általában a Poupart & Cie cég készítette számára, darabonként mintegy 60 frankos áron. Mára nagyjából 20 kalapja maradt fenn, amelyek többségét múzeumokban őrzik.

A Bonhams árverési ház az október 27-én Londonban aukcióra bocsátott relikvia leírásában úgy fogalmazott: "ez az első olyan kalap, amelyen ott van az uralkodó DNS-e".

A kalapot egy német árverésen vásárolta jelenlegi tulajdonosa, aki csak később kezdett gyanakodni arra, hogy a jellegzetes darab esetleg Napóleoné lehetett. A kalapot alapos vizsgálatnak vetették alá, és több rajta talált hajszál genetikai elemzését is elvégezték. Így derült ki, hogy két hajszál Napóleoné lehetett.

A DNS-bizonyíték csak most került napvilágra, ezért történhetett az, hogy a kalapot előzetesen 100-150 ezer fontra értékelték. Napóleon kalapjaiért árverésen ugyanis akár 2,5 millió dollárt is megadnak a gyűjtők.

A Sotheby's aukciósház nyáron jelentette be, hogy Napóleon (1769-1821) halálának kétszázadik évfordulójára emlékezve szerveznek árverést az uralkodó emléktárgyaiból. Az aukció egyik fénypontjának szánják egy kalapjának eladását: a szakértők szerint Napóleon azt a kalapot viselte, amikor I. Sándor orosz cárral aláírta a tilsiti békeszerződést. A szeptember 15. és 22. között Párizsba meghirdetett aukción az előzetes becslés szerint 400-600 ezer euróért kelhet el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.