Kultúra

Emlékérmét bocsátottak ki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Mint írják Erdő Péter bíboros és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója alkalmi bélyegblokk kibocsátásával tiszteleg a kongresszus előtt.

2021.09.01 19:59MTI

Emlékérmét bocsátottak ki szerdán az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 000 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét, valamint az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát helyezett forgalomba - olvasható az MNB által szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják Erdő Péter bíboros és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója alkalmi bélyegblokk kibocsátásával tiszteleg a kongresszus előtt.

A Kongresszus megnevezésű ezüst és színesfém emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás és az ismeretterjesztés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az emlékérmék előlapján a világesemény szimbólumának, a Missziós keresztnek egy érmére adaptált részlete jelenik meg.

Az esemény nemzetközi jellegére tekintettel az előlapon megjelenő keresztábrázolás középpontjában a NEK angol nyelvű logójának részlete szerepel. Az előlap szélén félköriratban, fent a Magyarország, lent, a kereszt szárától balra a 10 000, valamint 2000 értékjelzés, jobbra a forint felirat olvasható. Az emlékérmék hátlapján, központi motívumként, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült monstancia (szentségmutató) ábrázolása került. A háttérben a Hősök tere két félkaréjban elhelyezett szoborcsoportja rajzolódik ki. A hátlap szélén félköriratban, fent az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus olvasható.

A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. Az ezüst emlékérméből tükörfényes kivitelben 5000, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 7000 darab készíthető.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében, a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg szerdától. A világesemény jelentőségére való tekintettel az MNB az 50 forintis forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátott 2 millió példányban az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére. Az új érme technikai paramétereiben azonos a készpénz-forgalomban szereplő 50 forintos érmékkel - áll az összegzésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.