BAFTA-díjas lett Terry Gilliam

Heath Ledger haláláról beszélt a sztárrendező!

Terry Gilliam filmrendezőt munkásságáért a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) tagságával tüntetik ki. Ennek kapcsán beszélt legújabb filmjéről, a részben a tavaly elhunyt fiatal színész, Heath Ledger főszereplésével forgatott The Imaginarium of Dr Parnassus-ról is.

2009.02.03 18:18MTI

A Monty Python-filmek, a Brazil és a 12 majom alkotója a BBC-nek adott nyilatkozatában kedden "nagy meglepetésnek" nevezte az elismerést, és kijelentette: "a díjaktól és a kitüntetéstől mindig húzódoztam, de boldog vagyok, hogy ezt megkaptam."

Finola Dwyer, a BAFTA szóvivője "az iparágban ma dolgozó egyik legeredetibb, legfantáziadúsabb és legtöbb újítást bevezető rendezőként" méltatta Gilliamet. A BAFTA-tagsággal eddig a filmművészet olyan nagyságait tisztelték meg, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock vagy Steven Spielberg. Terry Gilliam - némi öniróniával - úgy nyilatkozott a Telegraph-nak: minden bizonnyal azért esett rá a szavazók választása, mert ezzel a gesztussal akarták kifejezni az iránta érzett szimpátiájukat.

Biztosan megsajnálták, mert legutóbbi filmje, a The Imaginarium of Dr Parnassus forgatása során három katasztrófával is meg kellett küzdenie - mesélte a rendező. A legutóbbi csapás tavaly ősszel sújtotta: a 68 esztendős filmest, aki egy londoni étterem előtt állt, hátulról elcsapta egy autó.

A háta súlyosan sérült, eltört a csigolyája, de ma már láthatóan jól van. Korábban Bill Vince, a film producerének hirtelen halála miatt a rendező 30 éves szakmabeli lányának kellett átvennie a kolléga munkáját.

Heath Ledger, a film főszereplőjének megdöbbentő halála azonban betölthetetlennek látszó űrt hagyott maga mögött a produkcióban.

"Kanadában voltam. Szombat este befejeztük a forgatást. Heath New Yorkban ment, és úgy volt, hogy pénteken találkozunk Vancouverben"
- emlékezett vissza a rendező, aki - mint fogalmazott - egyszerűen képtelen volt felfogni az ausztrál színész halálhírét, mikor pár nappal később lánya közölte vele.

Gilliam generációja legjobb színészének tartotta a 28 éves Ledgert, aki véletlen gyógyszer-túladagolás következtében hunyt el. Első közös munkájuk a Grimm című kalandfilm volt. A Parnassus végül őszre mégis moziba kerülhet, mivel a rendező olyan megoldást talált, amely lehetővé tette, hogy ne kelljen mással újraforgatni a 45 százalékban elkészült anyagot. "Rájöttem, hogy mivel a figurája háromszor halad át egy varázslatos tükrön, felkérhetünk három színészt a szerep eljátszására." Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell első szóra igent mondott, és teljes tiszteletdíjukat a színész hároméves árvájának, Matildának ajánlották fel.

"Szerintem inkább Pythonosként könyveltek el, mint filmkészítőként. És valószínűleg ez kerül majd a sírkövemre is" - idézte a BBC Gilliamet, aki így folytatta rendezői pályafutása összefoglalását: "remélem megleptem, megnevettettem és sokkoltam néhány embert, kiürítettem néhány mozit".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.